grönt-kök.jpg

Grönt kök – En naturlig färgklick i hemmet

Söker du inspiration till nytt kök? En av de stora trenderna är att låta köket bli en naturlig färgklick i hemmet och lite extra fokus har vänts till de gröna tonerna. I den här artikeln delar vi inspiration kring trenden, så att du kan visualisera hur ett grönt kök med karaktär, värme och elegans kan ta plats i just ditt hem.

Varför är grönt kök så populärt?

Fler och fler vågar släppa den inbitna tanken om den klassiska vita köksinredningen och väljer färg utifrån eget tycke. Nu är det de varma naturnära färgerna som pryder våra kök och färgen grön är het på marknaden. De varma och härliga gröna tonerna skapar naturligt harmoni och lugn i hemmets hjärta.

3 tips för att lyckas med ett grönt kök

Det fantastiska med ett grönt kök är att det kan anpassas helt utifrån eget tycke och smak. Allt från ett kök fullt av gröna toner till endast några detaljer i grönt som lyfter känslan i rummet. Glöm inte heller att den gröna färgen finns i flera olika nyanser. Från den ljusa gröna färgen som smälter in i ett varmt och mjukt herrgårdskök till det lite mer moderna köket med mörkgrönt kakel. Låt oss dela 3 tips som kan inspirera dig till att skapa ett grönt kök som passar dig och ditt hem.

1. Gröna köksluckor

Gröna köksluckor är ultimat för dig som vill skapa en hemtrevlig känsla och vågar ta steget utanför din komfortzon. De gröna tonerna passar utmärkt såväl i lantkök och retrokök som i de lite mer avskalade och moderna köket.

Gröna köksluckor till retrokök

Är retrostilen din grej så kommer du säkert älska den färgklick som breder ut sig i köket med släta ljusgröna luckor. Den varma gröna färgen fungerar utmärkt med en levande bänkskiva i trä eller varför inte tillsammans med en riktig retroklassiker – bänkskivan med Virrvarr-mönster. Kolla in våra retrokök som andas riktigt 50-tal!

Olivgröna köksluckor i ett öppet och stilrent kök

Drömmer du om ett varmt kök i modern tappning? Då kommer du säkert falla för och inspireras av vårt minimalistiska kök i olivgrönt med luckan Herrgård. Den dova olivgröna färgen skapar ett härligt kök som är lätt att trivas i. Kombinera den varma nyansen med naturliga material som en bänkskiva i trä eller läderlindade handtag och du är hemma.

herrgard-olivgron-1500x1050.jpg

2. Skapa en unik känsla med grönt kakel

För den som vill skapa ett unikt och maffigt kök så vill vi slå ett slag för grönt kakel. Grönt kakel gör sig som bäst i moderna eller eklektiska kök och gör sig riktigt snyggt mellan bänkskiva och överskåp. Eller varför inte våga kakla hela väggytan ända upp till taket om du har öppna hyllplan. Här finns det också stora möjligheter att leka med form och mönster. En kvadratisk form på kaklet passar till exempel in i ett kök med den industriella stilen. Att välja ett rektangulärt kakel som sätts i fiskbensmönster ger ett klassiskt intryck som aldrig kommer bli omodernt.

När du väljer kakel så är det viktigt att tänka på att små plattor ofta ger en känsla av att ytorna krymper. Medan större kakelplattor ger ett luftigt intryck. Är ett helt grönt kakel lite för mycket för dig kan du istället färga kakelfogarna gröna. Det ger ytterligare ett unikt inslag i hemmet.

3. Framhäv detaljerna i ett grönt kök

I ett grönt kök kan verkligen de små detaljerna framhävas och få hela köket att komma till liv. Här kan du våga experimentera med både färg och form för att se vad som lyfter ditt gröna kök bäst. Välj bänkskiva, beslag och kakel för att ta fram den tidsanda och prägel du söker. Den gröna färgen kombineras fint med en klassisk bänkskiva gjord av ek eller valnöt. Väljer du en bänkskiva av trä kan de gröna färgerna från basilika, olivolja och grönsaker ge en exklusiv känsla. Så glöm inte att även inreda med levande växter som både ger färg och härlig doft till köket. Några växter, ätbara som dekorativa, placeras med fördel runt om i köket för att verkligen binda samman den jordnära färgen med naturens egna prägel.

Vill du ha mer köksinspiration?

Söker du mer inspiration för att hitta det perfekta köket för dig och vill ha koll på de senaste trenderna? Följ vårt instagramkonto @electroluxhome för att hålla dig uppdaterad och få massor av nya idéer till ditt framtida kök. Där kan du också dela med dig av dina köksbilder och tagga bilderna med #jkekök. Läs också vår artikel om de senaste kökstrenderna för ytterligare inspiration.

Gratis köksplanering

Visste du att vi erbjuder gratis köksplanering? Skicka en bokningsförfrågan så hjälper våra experter dig med allt från inspiration och skissning till leverans och installation. 

Skriv ut