valj-ratt-stekpanna-800x440.jpg

Välj rätt stekpanna

Välj en stekpanna som passar din spis och dina behov. Vi guidar dig till rätt val och reder ut hur du bäst tar hand om din stekpanna.

Att välja stekpanna kan vara en djungel. Börja med att utgå från den spis du har. En traditionell elspis kräver en gjuten stekpanna med tjock botten för ett ultimat resultat, medan du kan använda betydligt tunnare stekpannor på gasspis eftersom en plan botten inte är lika viktig i sammanhanget. Har du däremot en induktionsspis behöver du välja en panna med magnetisk botten.

Spara energi med en rätt anpassad stekpanna

Generellt kan man säga att man får vad man betalar för när det kommer till stekpannor. Satsa på en panna med tjock botten för att undvika att den slår sig. 

– Det som skiljer en billig modell från en dyr är hur många lager beläggning stekpannan har. En tjockare botten med kanske 5–6 lager beläggning tål högre värme, leder värmen bättre och ger en mer energieffektiv tillagning, säger Micael Wärenfeldt, butikssäljare och ansvarig för köksgeråd hos Electrolux Home på Klarabergsgatan i Stockholm.

Stekpannor tillverkas i flera olika material – gjutjärn, rostfritt stål och med olika beläggningar, som keramik. Det vanligaste materialet i stekpannor är aluminium med en ytbeläggning, t ex teflon. Fördelen med dessa pannor är att maten inte fastnar på samma sätt som i en gjutjärnspanna. Däremot är de, oavsett beläggningens material, känsliga för metallredskap. Nedan reder vi ut de vanligaste typerna av stekpannor. Viktigt i sammanhanget är att tänka på att alltid välja en stekpanna som passar din platta/kokzon. 

– Många gör felet att bara kolla på pannans ytterdiameter när det är bottendiametern som är det viktiga. För att spara pengar är det bättre att välja en lite för stor stekpanna än en för liten, då de flesta pannor har nedfasade bottnar, säger Micael Wärenfeldt.

Ytterligare ett sätt att spara pengar är att ta för vana att låta din pastasås eller gryta puttra de sista minuterna med avstängd platta. En bra stekpanna är så välisolerad att eftervärmen räcker långt. 

Rätt stekpanna för din matlagning

Stekpannans form säger något om vad som passar att laga i den. En panna med runda sidor lämpar sig för grytor och wok, medan en med lägre, utåtlutande sidor är bättre för t ex stekning av pannkakor.

– Traktörpannan är en riktig allroundpanna. I den kan du både steka din biff och laga en god köttfärssås, säger Micael Wärenfeldt.

När det kommer till handtag kan det vara bra att välja modeller som fungerar även i ugnen. Metallhandtag hör till den kategorin. Handtag i trä och plast fungerar bra till stekning, men kontrollera vilken temperatur de klarar innan du ställer dem i ugnen. En del stekpannor har dubbla handtag som gör dem lätta att lyfta om de väger mycket. Vill du investera i ytterligare en praktisk detalj är ett lock rätt val till din stekpanna.

– Ett glaslock ger stekpannan samma funktion som en ugn och du kan kapsla in den ånga som annars går upp i fläkten och få ett mörare kött eller godare gryta, säger Micael Wärenfeldt.

Skötselråd stekpannor

För det första: Högsta värme på plattan är alldeles för hög effekt för stekning, oavsett vilken spis du har. Värm alltid upp din stekpanna på medelvärme och satsa på att steka i 165–185°, som är normal stekvärme. När maten bränner fast i stekpannan bränns även eventuell beläggning, och du förkortar pannans livslängd.

– Själva stekpannan klarar höga temperaturer, det är maten som förstörs vid för hög värme, säger Micael Wärenfeldt.

Innan du börjar använda din gjutjärnsstekpanna kan det vara bra att bränna in den med ett lager matolja som ”mättar” pannan. Att stryka in pannan med olja kan också vara räddningen om den börjat rosta.En väl rengjord stekpanna håller längre, diska därför ur den noga efter användning och torka av pannan direkt. Vissa pannor tål maskindisk, men håller längre vid handdisk.

Känns din stekpanna ofräsch? Koka ur den med vatten och eventuellt lite diskmedel (en maskindisktablett fungerar bra i alla modeller utom gjutjärn). Vassa redskap i metall är stekpannans värsta fiende, du avhjälper problemet enkelt med plast-, silikon- eller träredskap. Sköter du din stekpanna med beläggning bör den hålla i ett par år, medan en rostfri eller gjutjärnspanna håller betydligt längre än så med rätt skötsel. 

Olika typer av stekpannor:

Belagdstekpanna hos Electrolux HomeBelagd stekpanna

Belagda stekpannor är klädda i ett så kallat non stick-material med olika namn beroende på varumärke. De billigaste varianterna har 2–3 beläggningar, medan premiumpannorna har upp emot 7 lager. De belagda pannorna är bra allroundpannor som möjliggör matlagning utan smör och olja. Allra bäst passar belagda stekpannor till stekning av ingredienser som ska tillagas vid låg temperatur utan tillsatt fett. Lagom temperatur ligger på 170–180°. Belagda stekpannor kan maskindiskas, men bör inte kombineras med metallverktyg.
Electrolux Home säljer belagda stekpannor från OBH Nordica, Tefal, Risoli och Swiss Diamond.

GjutjärnspannaGjutjärnsstekpanna hos Electrolux Home

Gjutjärnsstekpannor har lång livslängd och passar alla typer av spisar, även induktion. De ger en bra och jämn värme, men kan upplevas tunga. I dag finns dock lättviktspannor i gjutjärn som väger betydligt mindre än sina föregångare. En gjutjärnspanna passar för de flesta typer av matlagning, men behöver lite fett för att fungera optimalt. Pannan släpper en liten mängd järn vid tillagningen vilket kan förhöja smaken på kött och dessutom avhjälpa järnbrist. Du sköter pannan genom att handdiska den i varmt vatten, helst utan diskmedel, och torka den direkt för att slippa rost. 
Electrolux Home säljer gjutjärnspannor från Ronneby och OBH Nordica.

Stekpanna med keramisk beläggningElectrolux Home erbjuder keramiskstekpanna från OBH Nordica

Keramiska stekpannor har en beläggning i keramik som är otroligt värmetålig (klarar temperaturer upp till 400°). Pannan ger köttet fin stekyta med minimalt tillsatt fett, är lätt att göra ren och passar alla typer av hällar. Keramik är inte någon utpräglad släpp-lätt-beläggning som man kan tro vid första stekning, men materialet är tåligt och lättskött. 
Electrolux Home säljer keramiska stekpannor från OBH Nordica.

Rostfri stekpanna

Stekpannor i rostfritt stål är kockarnas favoriter tack vare den långa livslängden och de oslagbara stekegenskaperna. Electrolux Home säljer rostfria stekpannor från DemeyereRostfria stekpannor finns med olika många lager stål, men generellt kan man säga att pannorna ger en bra värmespridning jämfört med belagda pannor, där kanterna inte blir lika varma. I en rostfri stekpanna kan du använda alla typer av redskap och den är inte nämnvärt känslig för repor. Att steka kött i en rostfri stekpanna kräver en del kunskap om du vill slippa bränna det. Läs mer om hur du steker ditt kött nedan. Electrolux Home säljer rostfria stekpannor från Demeyere.

Så steker du kött på bästa sätt

Nyckeln till ett lyckat kött ligger i att steka på rätt värme. Här är fler användbara tips:

  • Låt alltid köttet ligga framme en stund innan tillagning, rumstemperatur är lagom.
  • Satsa på att skära till ca 1 cm höga biffar. Låt fettranden sitta kvar på biffen under stekningen och skär bort den när det är dags att äta.
  • Stek alltid på medelvärme och använd helst flytande margarin, smör eller olja. Undvik lättmargariner.
  • Vänta alltid med att lägga i köttet tills smöret är lagom brynt, sänk värmen något och håll sedan en jämn temperatur under stektiden. Stek inte för mycket samtidigt, då kyls stekpannan ner.
  • Köttets stektemperatur beror på typ av kött. Fläsk bör hålla en högre temperatur än nöt och lamm, då det kan innehålla trikiner som kan göra oss sjuka.
  • Med en stektermometer får du perfekt kött. Placera termometern i mitten av köttet där det är som tjockast. Nötkött bör ha en innertemperatur på 55–70° medan griskött behöver 65–85° för att anses färdigt. Självklart varierar temperaturen beroende på styckdel och om du gillar ditt kött blodigt eller välstekt.
  • I rostfria stekpannor är det viktigt att vänta ut köttet så att dess porer hinner slutas.  Vänder du köttet för tidigt kommer det att fastna. Läs därför på hur länge köttet ska stekas och lyft inte köttbiten innan dess. Varje gång du kollar om köttet fått fin färg släpps kall luft in och avstannar stekprocessen.
  • Ta alltid ur köttet ur pannan när det är färdigt. Drar du det åt sidan fortsätter tillagningsprocessen.
Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...