Facebook_1200x628px_3.jpg

Härliga wienerbröd med chokladglasyr & vaniljkräm

Antal: 32 st

Baktid: 3 timmar (inklusive tid för jäsning)

Ingredienser

350 g kallt smör
50 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 ägg
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
7,5 dl vetemjöl

Vaniljkräm, 2 dl
1 vaniljstång
1,75 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
3 äggulor
0,75 dl strösocker
1,5 msk majsstärkelse
2 msk mjukt smör

Chokladglasyr
2 dl florsocker
0,5 dl kakao
0,5 dl vatten
Mandelspån

Gör så här

1. Skär kylskåpskallt smör i tio skivor. Lägg dem tätt på ett bakplåtspapper och lägg ännu ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla samman till en platta, cirka 28x20 cm, och låt det ligga framme i rumstemperatur.
2. Smula ner jästen i en bunke och rör därefter ut jästen i mjölk. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet (spar resten till utbakningen). Arbeta samman till en deg och låt vila i kylen (i plast) i cirka 15 minuter.
3. Kavla ut degen till cirka 30x40 cm. Lägg ditt utkavlade smör på den ena halvan (2–3 cm innanför kanten). Vik upp kanterna över smöret och vik sedan över den andra deghalvan. Nyp samman kanterna.
4. Vrid din deg så att den stängda delen blir mot dig. Kavla försiktigt ut degen igen på mjölat underlag. Vik över degen från ena kortsidan till mitten. Vik över degen från andra kortsidan så att det blir tre lager.
5. Vrid degen igen så att den stängda delen blir mot dig. Kavla försiktigt ut degen till cirka 1 cm tjocklek. Vik över degen på samma sätt en gång till. Låt degen vila i kylen (i plast) i cirka 15 minuter.
6. Kavla ut degen till cirka 1 cm tjocklek. Dela den på mitten. Lägg in båda delarna i kylen igen.
7. Ta ut den ena degen efter cirka 15 minuter. Kavla ut till 32x32 cm. Skär i 8x8 cm stora rutor. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör likadant med nästa degbit. Låt jäsa under bakduk i 1-1,5 timme.
8. Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Låt koka upp och ta från plattan.
9. Rör samman äggulor, socker och majsstärkelse. Häll över den heta grädden under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar.
10. Klicka i det mjuka smöret under vispning. Låt vaniljkrämen svalna.
11. Spritsa en klick vaniljkräm på varje ruta. Grädda wienerbröden i mitten av ugnen i 225°C i 8–10 minuter. Låt dem kallna.
12. Chokladglasyr: Rör ihop florsocker, kakao och vatten, lite i taget, till en glasyr. Ringla glasyren över dina wienerbröd. Strö eventuellt över rostade mandelspån.

Skriv ut