Facebook_1200x628px4.jpg

Helstekt kalkon med äpple & gräddsås

Härligt saftig och smakrik kalkon i ugn med en fyllning på äpple, rosmarin och vitlök.

 

Tillagningstid: Över 1 timme

Ingredienser

Kalkon

1 hel kalkon (à cirka 4 kg)
3 äpplen
0,5 dl färsk & hackad rosmarin
3 krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt

Sojasmör

75 g smör
3 msk japansk soja
2 tsk salt

Gräddsås

Cirka 4 dl sky från kalkonen
1 msk koncentrerad kalvfond
3 dl vispgrädde
1 tsk majsstärkelse
3 - 4 msk äppelmos
Salt
Svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.

Sojasmör: Smält smöret och blanda med sojan och saltet.

Kalkon: Dela och kärna ur dina äpplen och skär dem sedan i bitar. Blanda med rosmarin, vitlök och salt.
Lägg kalkonen i en stor ugnsform eller på en plåt. Fyll den med din äppelblandning. Pensla med hälften av sojasmöret. Ställ in kalkonen i den nedre delen av ugnen i 2-3 timmar - tills innertemperaturen intill benet är 72°C. Pensla då och då med resten av sojasmöret.

Gräddsås: Häll skyn från kalkonen i en kastrull tillsammans med kalvfonden och vispgrädden. Låt koka i cirka 10 minuter. Red med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Smaka av med äppelmos, salt och svartpeppar.

Skriv ut