
Helstekt kalkon med äpple & gräddsås
Härligt saftig och smakrik kalkon i ugn med en fyllning på äpple, rosmarin och vitlök.
Tillagningstid: Över 1 timme
Ingredienser
Kalkon
1 hel kalkon (à cirka 4 kg)
3 äpplen
0,5 dl färsk & hackad rosmarin
3 krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt
Sojasmör
75 g smör
3 msk japansk soja
2 tsk salt
Gräddsås
Cirka 4 dl sky från kalkonen
1 msk koncentrerad kalvfond
3 dl vispgrädde
1 tsk majsstärkelse
3 - 4 msk äppelmos
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Sojasmör: Smält smöret och blanda med sojan och saltet.
Kalkon: Dela och kärna ur dina äpplen och skär dem sedan i bitar. Blanda med rosmarin, vitlök och salt.
Lägg kalkonen i en stor ugnsform eller på en plåt. Fyll den med din äppelblandning. Pensla med hälften av sojasmöret. Ställ in kalkonen i den nedre delen av ugnen i 2-3 timmar - tills innertemperaturen intill benet är 72°C. Pensla då och då med resten av sojasmöret.
Gräddsås: Häll skyn från kalkonen i en kastrull tillsammans med kalvfonden och vispgrädden. Låt koka i cirka 10 minuter. Red med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Smaka av med äppelmos, salt och svartpeppar.
Skriv ut