landningssida_1200x628px_.jpg

Kaffebryggare, espresso- och kaffemaskin - vad ska du välja?

Den första frågan för ditt val är vilken typ av kaffedrickare du är. Njuter du av en dubbel espresso varje morgon eller fyller du på kaffekoppen med lika mycket mjölk som kaffe? Hur mycket kaffe dricker du? Flera gånger om dagen, en morgonkopp varje vardagsmorgon för att vakna till eller bara på helgerna i samband med långfrukosten? Nästa frågeställningar handlar om vilken budget du för ditt maskinköp och för ditt framtida kaffe. Och till sist - hur lång tid vill du lägga på att få till den där goda koppen kaffe?

Välj rätt espresso- eller kaffemaskin

Idag finns många olika typer av espresso- och kaffemaskiner på marknaden. Att veta vad du ska titta på, utgå ifrån och utifrån det göra rätt val för just dig är därmed inte lätt. Här reder vi ut vilka olika modeller som finns och guidar dig till rätt val.

Manuell espresso- eller kaffemaskin

En riktig espresso ska ta 20–30 sekunder att göra och temperaturen bör ligga runt 90°C.
När du väljer maskin ska du titta på antal bar. Trycket bör vara minst 9 bar, men gärna högre.
I en manuell eller halvautomatisk maskin sköter du både påfyllningen av kaffe och själva mjölkskummandet på egen hand.
Kombinera gärna din maskin med en kaffekvarn som låter dig mala dina favoritbönor själv.
Med en manuell espresso- eller kaffemaskin kan du anpassa kaffet efter din egen smak.

En manuell espresso- eller kaffemaskin är rätt val för dig om du själv vill kunna:

  • Anpassa kaffet efter din egen smak
  • Välja styrka och bönor
  • Välja hur mycket mjölk du vill ha.

Nackdelar:

  • Kräver en del kunskap och övande av dig.
  • Din kopp kaffe blir en ”mellandyr” variant.
  • Rengöring krävs efter varje kaffetillfälle.

Helautomatisk espresso- eller kaffemaskin

Med en helautomatisk maskin slipper du göra jobbet själv.
Maskinen sköter allt, från dosering av vatten och kaffe till bryggning och rengöring av systemet. (Du behöver bara tömma sumpbrickan när den är full.)
Eftersom maskinen maler exakt rätt mängd bönor innan processen påbörjas behöver du aldrig oroa dig för att få gammalt kaffe.
Många av de helautomatiska maskinerna sköter mjölkskummandet åt dig.

En helautomatisk espresso- eller kaffemaskin är rätt val för dig om:

  • Du på enklast och smidigaste sätt vill få till en god kopp kaffe
  • Ni är många som dricker kaffe
  • Du vill ha en maskin med många smarta, automatiska finesser
  • Du vill ha en tyst maskin
  • Du är villig att lägga en rejäl slant vid själva inköpstillfället – och får en maskin med lång livslängd.

Nackdel:

  • Dyr i inköp.

Kapselmaskin

  • Kapselmaskinen är en smidig liten maskin som passar i de flesta kök och som är enkel att använda.
  • För den som tar sig en kopp då och då är detta en perfekt maskin - med perfekt kaffe varje gång.
  • Ger dig gott kaffe med bara en knapptryckning.
  • Vissa kapselmaskiner har tillhörande mjölkkapslar, medan andra låter dig använda färsk mjölk som du skummar separat.

En kapselmaskin är rätt val för dig om:

  • Du vill ha en liten och smidig maskin som tar inte stor plats
  • Du vill ha en maskin som är enkel att använda och göra ren
  • Du tar dig en kopp då och då
  • Du vill kunna välja mellan olika sorters kaffe
  • Du vill ha en låg elförbrukning.

Nackdelar:

  • Dyraste alternativet om du dricker mycket kaffe eller om ni är många
  • Ett sämre val miljömässigt på grund av inköpen och sopsorteringen av kapslarna.

Kaffebryggare

Idag finns många olika typer av kaffebryggare på marknaden. Att veta vad du ska titta på, utgå ifrån och utifrån det göra rätt val för just dig är därmed inte lätt. Här reder vi ut vilka olika modeller som finns och guidar dig till rätt val - oavsett om du föredrar en slät kopp svart kaffe eller en krämig latte.

  • Satsa på en kaffebryggare med hög effekt (800–1500 W) om du vill ha ditt kaffe klart snabbt.
  • Modeller med lägre effekt brygger långsammare, men istället kan kaffet hållas varmt länge utan att få en bränd smak.
  • Bryggtemperaturen bör vara minst 85°, men optimalt är om temperaturen ligger på mellan 92°C och 96°C
  • För bästa resultat bör din bryggare låta vattnet rinna igenom filtret på ungefär 6 minuter vid full kanna.
  • Det som skiljer en lite dyrare maskin från en billig är hur de klarar av att hålla värmen. Modeller från Moccamaster har exempelvis två värmesystem; ett som värmer plattan och ett som värmer vattnet. Det ger en stabilare värme.
  • Bjuder du ofta vännerna på kaffe eller ska ha en bryggare till kontoret är det bra om bryggaren har en termos du kan lyfta bort när kaffet är färdigt.
  • En varmhållningsfunktion på minst 70° är ett stort plus.
  • Har du trångt i köket kan det vara en bra idé att välja en bryggare där filtertratten svängs åt sidan. Ett lock som fälls uppåt kräver mer plats under ett köksskåp.
  • Välj en bryggare du lätt läser av vattennivån på.
  • En droppstoppsfunktion gör att du slipper droppande kaffe när du lyfter bort kannan.

En kaffebryggare är rätt val för dig om:

  • Du vill brygga kaffe till många
  • Du vill ha en maskin som är billig i både inköp och drift
  • Du vill ha en maskin som tar liten plats i köket.

Nackdelar:

  • De billigaste maskinerna klarar inte av att hålla en perfekt temperatur på kaffet.
  • Filterbryggare behöver underhållas för att smaken inte ska påverkas negativt.
  • Du behöver avkalka din maskin, gärna var fjortonde dag. Det gör du med ett speciellt medel eller med citronsyra och vatten.

Kaffekvarn för extra gott kaffe

Vill du skapa dig de bästa förutsättningarna för en riktigt god kopp kaffe är en kaffekvarn en bra investering. Genom att köpa hem hela kaffebönor och mala dem får du ett färskt och smakrikt kaffe som du kan använda till både din espresso- och kaffemaskin och bryggare.

Tänk på att en enklare kvarn för några hundralappar, som maler bönorna ganska stort, ger ett resultat som passar för filterkaffe men inte för espresso- eller kaffemaskiner. För espresso- och rekommenderar vi en kvarn med inställningsmöjligheter där du kan välja en finare malningsgrad.

Kaffebönor en värld för sig - vad gillar du?

Vi svenskar dricker i princip uteslutande två typer av kaffebönor - arabica och robusta. Antingen separat eller olika blandningar av dem.

  • Arabicabönan kommer från Etiopien och har en mild smak. Bönorna är känsliga och har därför ett högre pris.
  • Robustabönan är en tålig böna med hög koffeinhalt som ursprungligen kommer från Kongo.
  • Vilken typ av böna och rostning du ska välja handlar väldigt mycket om tycke och smak.
  • Kaffebönor har lång hållbarhet om du förvarar dem mörkt i sin originalförpackning och gärna i en tätslutande plåtburk - till skillnad från pulverkaffe som mister mycket av sin smak redan en vecka efter att du öppnat paketet.
  • Många gör misstaget att hälla över sitt kaffe i en fin burk. Kaffet oxiderar i kontakt med luften och mister då sin arom. Kaffe ska förvaras mörkt och tätslutande.

Tips för en perfekt kopp kaffe

  • Använd alltid en rengjord maskin, rengör kaffemaskinen regelbundet.
  • Fyll inte behållaren på din kaffebryggare med vatten med hjälp av kaffekannan. Då finns risk att både kaffepartiklar och olja från kaffet följer med i det nybryggda kaffet - och smaken försämras.
  • Använd alltid kallt och nytappat vatten och färskt, gärna nymalt, kaffe med rätt malningsgrad.
  • Brygger du ditt kaffe? Vänta tills bryggningen är klar, men servera ditt kaffe direkt.
  • Kaffe som får stå länge får en bitter smak.
    Bryggtemperaturen bör vara mellan 92°C och 96°C.

Besök någon av våra butiker

Välkommen att besöka någon av våra butiker för att ta dig en titt på vårt utbud av olika espresso- och kaffemaskiner, kaffebryggare, kaffekvarnar och kaffe. I våra butiker finns alltid personal som gärna hjälper dig på vägen till ditt nya kaffeliv.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...