kaffebryggare-med-kvarn-electrolux.png

Kaffebryggare med kvarn - tänk på detta innan köp!

Älskar du också doften av färskmalet kaffe? Då är det kanske dags att skaffa en egen kaffebryggare med kvarn. Att mala sina egna kaffebönor ger en helt ny smakdimension till kaffekoppen. Det är definitivt nästa steg in i kaffets fantastiska värld. I den här artikeln går vi igenom några bra saker att tänka på innan du köper en kaffemaskin med kvarn!

Vilka fördelar har en kaffebryggare med kvarn?

Det är ingen hemlighet att det gör stor skillnad att byta från färdigmalt till egenmalt kaffe. Därför är det enklaste sättet att ta sitt kaffedrickande till nästa nivå just att skaffa en kaffebryggare med kvarn. Men det är inte alltid helt självklart varför det faktiskt blir en så stor skillnad. Här listar vi två fördelar med att byta från en vanlig kaffemaskin till en kaffemaskin med kvarn.

1. Du får fram smakerna bättre

Det är precis efter du har malt kaffebönorna som smaken är som starkast. Genom att mala kaffebönorna själv kan du därför få fram mycket rikare och fylligare smaker än om du hade köpt färdigmalda bönor. Skillnaden är större än vad man kan tro. En kaffemaskin med kvarn är därför ett solklart alternativ för dig som söker en kaffeupplevelse med det lilla extra.

2. Du kan få din kaffekopp precis som du vill ha den

En klar uppsida med att ha en kaffemaskin med kvarn är just det faktum att du kan välja bönorna själv. Här finns det mycket att experimentera med. Utforska en värld av kaffebönor och mixa dem efter ditt eget tycke. Till slut hittar du kanske den där perfekta koppen kaffe som bara du kan göra.

Hur maler kaffemaskinens kvarn bönorna?

Det finns några olika sätt som en kaffebryggare med kvarn kan mala kaffebönor. Tekniken kan påverka resultatet. Därför är det relevant att ta reda på hur kaffemaskinen maler bönorna innan du tar ett beslut om vilken kaffemaskin du ska köpa.

Malning med knivar eller roterande blad

Den enklaste varianten är utrustad med knivar eller roterande blad. Detta brukar vara kaffemaskiner med kvarnar som ligger något lägre i prisklassen. Dessa kaffebryggare har något sämre precision vid själva malningsprocessen i jämförelse med de lite mer avancerade alternativen. Köper du en enklare kaffemaskin med knivar eller roterande blad kan du sällan välja om du vill ha finmalet eller grovmalet kaffe. Det du kan göra själv är att anpassa tiden du maler dina kaffebönor. Allt detta kan ge upphov till ett ojämnt resultat, även om du försöker återupprepa samma process igen. Går du upp en prisklass blir smaken ofta snäppet vassare och du får en annan regelbundenhet i de resultat du får.

Malning med skivor

De något mer avancerade kaffemaskinerna med kvarnar använder sig av en bättre teknik. I dessa maskiner finner du platta eller koniska malskivor som maler kaffebönorna med hjälp av hjulmekanik. Denna metod gör att du kan få en större precision i malningen. Du har dessutom möjlighet att själv ställa in vilken grovlek du vill ha. Detta gör att du snabbt kan hitta vilken sort du själv tycker om och göra den flera gånger om med likadant resultat. Den här tekniken gör även att mycket mer oljor frigörs från kaffebönorna vilket förstärker smakerna. Dessa maskiner brukar ligga på runt 1000 kronor och uppåt i pris.

Är det någon skillnad på platta vs koniska malskivor?

De koniska malskivorna ger i regel något bättre malning än de platta. De koniska malskivorna gör också att de malda kaffebönornas hållbarhet blir något längre. För dig som är en riktig finsmakare kan koniska malskivor därför vara att föredra. Men de båda alternativen ger överlag ett väldigt fint och bra resultat. Därför är det bara att välja och vraka bland kaffebryggare med kvarnar oavsett vilken sorts malskivor de har.

Vad påverkar smak och malningen utöver kaffebryggarens kvarn?

Det är inte bara kaffemaskinens kvarn som påverkar resultatet av malningen och smaken. Några andra faktorer spelar också in i hur smaken på din kaffekopp blir i slutändan, här är två av dem.

Extraktionstiden är viktig

Vid bryggning av kaffe talar man om något som kallas extraktionstid. Detta begrepp refererar till den tid som kaffet och vattnet är i kontakt med varann. Kaffesorter med kort extraktionstid, som espresso, kräver finmalet kaffe. Kaffesorter med lång extraktionstid, som presskanna eller kokkaffe, behöver ha en grövre malning. När du ska mala dina kaffebönor själv behöver du ta hänsyn till detta, beroende på vilken typ av kaffe du vill göra och dess extraktionstid.

Vattnet hemma påverkar vilken grovlek du bör välja på bönorna

Visste du att vattnet hemma också påverkar hur du bäst brygger ditt kaffe? Det gäller nämligen att hitta den optimala balansen. Har du hårt vatten i kranen kommer du få bäst resultat med fint malda bönor. För mjukt vatten gäller det omvända, och grovmalda bönor kommer ge dig den där sensationella kaffekoppen. Ett hett tips är därför att hålla koll på vilken vattentyp just du har, så att du kan brygga så gott kaffe som möjligt.

Vilken kaffebryggare med kvarn ska jag välja?

En av våra bästsäljande kaffebryggare är Electrolux E6CM1-5ST som har en inbyggd kvarn. Den ger dig möjlighet att själv bestämma och ställa in hur grovt du vill mala ditt kaffe. Du kan enkelt ställa in kaffestyrka och använda den automatiska timerfunktionen för senare start upp till 24 h. Är du sugen på att skaffa en egen kaffebryggare med kvarn är det här definitivt en kaffemaskin du inte vill missa.

3 fördelar med Electrolux kaffebryggare med kvarn: Electrolux-E6CM1-5ST.png

  • Avancerad konisk graderingskvarn med tre olika resultat - grovt, medium och fint.
  • Programmera bryggning med 24h timern.
  • Möjlighet att stänga av malningsfunktionen om du vill använda färdigmalt kaffe i filterkorg istället.
Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...