• Välj din närmsta butik för kontaktuppgifter

Så gör du perfekt islatte hemma

Inget går upp emot en uppiggande och svalkande iskaffe en het sommardag. Iskaffe är dessutom enkelt att göra själv. Det finns många olika typer av iskaffe; här ger vi dig tips till den perfekta islatten som du enkelt gör hemma! Suverän att ta i handen på vägen till jobbet, ut på stan eller på promenaden. Eller så häller du upp den i ett glas att avnjuta på balkongen hemma. Låt det smaka!

Du hittar kaffebryggare och espressomaskin till din islatte och andra kaffedrycker hos Electrolux Home!Vad innehåller iskaffe?

Iskaffe innehåller kaffe med is, likt namnet antyder. Men det finns många olika typer av iskaffe där andra ingredienser varierar beroende på vilken dryck du gör. Förutom is och kaffe kan den innehålla kyld mjölk eller växtbaserad dryck som sojamjölk, mandel – eller havredryck. Detta omvandlar din kaffe till den populära islatten och gör att den får en mjukare och krämigare framtoning. Vanligt är också att den innehåller sötning av något slag. Det kan exempelvis vara socker, råsocker, agave eller en sirap (syrup) – naturell eller smaksatt. Populära smaker är hasselnöt, vanilj, karamell eller choklad.

Det är även omtyckt att toppa en iskaffe med grädde. Och gör man en vuxenvariant till efterrätt kan man även tillsätta en skvätt rom eller likör som Baileys. Pudra på lite kakao, kardemumma eller kanel.

Hur gör man islatte?

Du gör en islatte med kaffe, mjölk, is och eventuell smaksättning. Vanligtvis blandar du bara ihop ingredienserna, men du kan även mixa ihop din islatte med mixer, matberedare eller stavmixer. Du kan även vispa samman ingredienserna med elvisp. Testa vårt enkla recept på islatte, en välsmakande och svalkande kaffedryck! Och ta del av fler tips till din egna islatte hemma.

Recept på islatte med bryggkaffe eller espresso

Du behöver
Till 2 glas.

2 dl vanligt starkt bryggkaffe eller två dubbla espressos
4 dl mjölk eller annan växtbaserad dryck
ca 12 isbitar
+ eventuell sirap eller annan sötning (ca 2 msk eller efter önskemål)

Gör så här
För nybryggt kaffe

 1. Häll upp isen i glas, termos eller Takeawaymugg.
 2. Häll kaffet över isen.
 3. Tillsätt kyld mjölk till iskaffet och rör om.
  Avnjut gärna med sugrör.

9 tips till din islatte

 1. Låt kaffet svalna: Kaffe är godast nybryggt, men om du har tid kan du låta det stå för att svalna ca 30 minuter. Då smälter inte isen lika snabbt.
 2. Frys kaffet till iskuber: Ersätt isen med fryst kaffe! Häll upp kaffet i en isform så tillsätter du bara mjölk och eventuell sötning till dina kaffekuber. Då riskerar du inte att islatten blir vattnig när solen ligger på.
 3. Använd varmt kaffe till socker: Vill du söta din islatte med socker använder du bäst varmt kaffe som sockret får lösa upp sig i innan du häller i mjölken.
 4. Ljus sockersirap fungerar som sötning: Har du ingen kaffesirap eller inte vill söta med socker så kan du använda vanlig ljus sockersirap. Ca 1 msk per islatte tycker vi blir gott.
 5. Snabbkaffe när skafferiet ekar tomt: Islatte gör sig verkligen bäst på nybryggt kaffe, men har du slut på kaffe hemma eller verkligen har bråttom så kan du göra en enkel variant på 1 msk snabbkaffepulver per islatte.
 6. Kallskumma mjölken med mjölkskummare eller elvisp: Om du har en mjölkskummare hemma så kan du kallskumma den för ett mer krämigt resultat. Du kan även vispa samman mjölk och kaffe med elvisp för en mer skummig islatte.
 7. Naturligt söt smaksättning utan socker: Använd söta kryddor som kanel eller vaniljpulver för att smaksätta din islatte och ge en naturlig sötma.
 8. Gör iskaffe i mixer: Häll kallt kaffe, is, mjölk och eventuell sötning och smaksättning i din mixer. Vissa mixers har puls/iskross-funktion som ger dig en perfekt islatte på krossad is. 
 9. Gör en islatte karamell: Vill du ha recept på en islatte karamell? Använd en kolasås gjord på exempelvis kondenserad mjölk eller köp en färdig. Det finns även kaffesyrups med kolasmak.  En riktigt bra smakkompis till kola är salt. Genom att tillsätta en liten mängd flingsalt får du din egna islatte med smak av salted caramel!
Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...