valj-rätt-kaffebryggare-fw.png

Välj rätt kaffebryggare

Är du osäker på vilken kaffebryggare du ska köpa? Vi reder ut vilka modeller som finns och guidar dig till rätt val – oavsett om du föredrar en slät kopp svart kaffe eller en krämig latte.

Vilken typ av kaffedrickare är du? Njuter du av en dubbel espresso eller fyller du på kaffekoppen med minst lika mycket mjölk som kaffe? I valet av kaffebryggare finns det några parametrar att gå efter. Hur mycket kaffe dricker du? Vilken budget har du för inköp av maskin och fortsättningsvis även kaffe? Hur lång tid vill du lägga för att få en god kopp kaffe? Här nedan guidar vi dig mellan Electrolux Homes olika kaffebryggare.   

KAFFEBRYGGARE 

 • Satsa på en kaffebryggare med hög effekt (800–1500 W) om du vill ha ditt kaffe snabbt. 
 • Modeller med lägre effekt brygger långsammare, men i gengäld kan kaffet hållas varmt länge utan att få en bränd smak. 
 • Bryggtemperaturen bör vara minst 85°, men optimalt 92–94° och vattnet ska rinna genom filtret på ca 6 minuter vid full kanna. Se alla kaffebryggare från Electrolux Home
 • Det som skiljer en lite dyrare maskin från en billig är hur de klarar att hålla värmen. Moccamastern t.ex, har två värmesystem. Ett som värmer plattan och ett som värmer vattnet. Det ger en stabilare värme. 
 • Ska du bjuda vännerna på kaffe eller köpa in till kontoret är det bra att kolla efter en bryggare med termos som kan avlägsnas när kaffet är färdigt. Varmhållningsfunktion med minst 70° är ett ytterligare plus. 
 • Har du trångt i köket kan det vara en god idé att titta efter en bryggare där filtertratten svängs åt sidan. Ett lock som fälls uppåt kräver mer plats under ett köksskåp. 
 • Välj en bryggare där det är lätt att läsa av vattennivån och gärna en med dropp-stopp-funktion som gör att du slipper droppande kaffe när du lyfter bort kannan. 

Fördelar: *Perfekt när du vill brygga kaffe till många. *Kaffekostnaden per kopp blir låg. *Billig i drift och inköp. 
Nackdelar: *Filterbryggare måste underhållas för att smaken inte ska påverkas negativt. Avkalka gör du med ett speciellt medel eller citronsyra och vatten, gärna var fjortonde dag. *De billigaste maskinerna klarar inte av att hålla optimal temperatur på kaffet. 

KAFFEKVARN FÖR EXTRA GOTT KAFFE

 • Vill du skapa de bästa förutsättningarna för en riktigt god kopp kaffe är en kaffekvarn en god investering. 
 • Genom att köpa hela kaffebönor och mala dem får du ett färskt och smakrikt kaffe som du kan använda såväl till din bryggare som din espressomaskin eller pressokanna.
 • Det som är värt att nämna är att en enklare kvarn för några hundralappar ger ett resultat som passar för filterkaffe, men eftersom bönorna mals ganska stort passar de inte för espressomaskiner. Till espresso rekommenderas en kvarn med inställningsmöjligheter där du kan välja en finare malningsgrad.
 • Besök någon av våra butiker och ta en titt på våra kaffekvarnar.

VÄLJA KAFFEBÖNOR

Electrolux Home tips för en perfekt kopp kaffe

 • Vi svenskar dricker uteslutande två typer av kaffebönor – Arabica och Robusta, eller blandningar av dessa. 
 • Arabica-bönan kommer från Etiopien och har en mild smak. Bönorna är känsliga och ligger därför på ett högre pris. 
 • Robusta är en tålig böna med hög koffeinhalt som ursprungligen kommer från Kongo. 
 • Vilken typ av böna och rostning du ska välja handlar väldigt mycket om tycke och smak. 
 • Kaffebönor har lång hållbarhet om du förvarar dem mörkt i sin originalförpackning och gärna i en tätslutande plåtburk, till skillnad från pulverkaffe som mister mycket av sin smak redan en vecka efter att man öppnat paketet. 
 • Många gör misstaget att hälla över sitt kaffe i en fin burk, då oxiderar kaffet i kontakt med luften och mister sin arom. Kaffe ska förvaras mörkt och tätförslutet.  

Tips för en perfekt kopp kaffe

* Använd alltid en rengjord maskin och häll inte i vatten i behållaren från en använd kanna, då riskerar du att sump fastnar i rören. 
Bryggtemperaturen bör vara mellan 92–94 grader.
* Använd kallt och nytappat vatten och färskt, gärna nymalt kaffe med rätt malningsgrad.
* Brygger du kaffe? Vänta tills bryggningen är klar, men servera ditt kaffe direkt. Kaffe som får stå länge får en bitter smak.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...