valj-ratt-kyl-och-frys-800x440.png

Välj rätt kyl & frys

Att byta ut din gamla kyl och frys mot nya kan spara dig flera hundralappar per år i minskad energiförbrukning. Dagens modeller kommer dessutom med massor av praktiska finesser!

Kyl och frys är vitvaror som tar mycket plats, därför kan det vara bra att börja med att ställa sig frågan hur stort förvaringsbehov du har. Ofta klarar man sig med en mindre frys än man tror, medan ett stort kylskåp kan vara till nytta för familjen som storhandlar eller gillar att bjuda över gäster på middag. Har du stora frysbehov, t ex för att frysa in större mängder kött, bär och svamp eller bakat, kan en liten frys kompletteras med en separat frysbox i en annan del av huset. 

Planerar du för en upphöjd diskmaskin eller ugn finns det kanske inte plats för både hög kyl och frys, då kan en kombination vara ett bra val. I dag finns kombinerade kylar och frysar med separata luftsystem och där frysen frostar av sig själv. Det finns dock för- och nackdelar med båda alternativen.

Separat kyl och frys
+ Ett rymligt alternativ för den som planerar sitt kök från grunden. Bra val för familjen som storhandlar.

- Kräver stor yta.

Kombinerad kyl och frys
+ Tar liten plats och bereder plats för ett högskåp med diskmaskin eller ugn.

- Rymmer inte lika mycket varor, frysen är ofta den mindre delen vilket gör det besvärligt om du fryser in mycket kött eller bär t ex.

Dagens kylskåp och frysar har flera fiffiga funktioner. Självavfrostning var för några år sedan något unikt vigt de dyraste frysarna, men är i dag nästan standard. Den enda nackdelen med systemet är att det tummar lite på energimärkningen. En frys med självavfrostning kostar 15-20 kr mer per år.

Moderna kylskåp är i dag försedda med smarta, dynamiska fläktanordningar som blåser in luft till varje separat hylla, vilket skapar en jämn kyla i hela skåpet, till skillnad från enklare modeller som bara har en fläkt högst upp. Utbytbara kolfilter är en annan smart lösning som låter dig slippa dålig lukt.

Det finns även funktioner som låter dig frysa in dina varor extra snabbt för att bevara råvarornas smak och konsistens. Råkar du ställa in en för varm vara eller glömmer dörren öppen larmar många nyare frysar med ljus och ljud.

Vilka typer av livsmedel du brukar förvara i kylskåpet bör även styra vilken kyl du ska ha.

Färsk frukt och grönt – Du bör välja ett kylskåp som har både grönsakslåda och djupa lådor för frukt och grönt som tar mycket plats.

Kött, fisk och fågel – Välj en kyl med FreshZone®-fack, facket är någa grader svalare än resten av kylen. Det gör att ditt färska kött, din fisk och fågel håller längre. 

Mejeriprodukter – Vi rekommenderar att du väljer en kyl med ett fack med lucka i dörren där kan du förvara de mest känsliga mejeriprodukterna.

Bra att tänka på när du köper kyl och frys är att välja varor som har en bra energiklass och som ligger runt 40 decibel i ljudstyrka.

Energisnåla vitvaror och småelprodukter innebär lägre elkostnader, genom att titta på produkternas energimärkning kan du avgöra hur pass energieffektiva de är. Den nya energimärkningen har en skala från A-G.

Tips! Du kan även minska energiförbrukningen genom att placera kylen på längre avstånd från värmekällor som ugn och element.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...