landningssida_1200x628px_2.jpg

Ta hand om dina viner - Vinkylar som ser till att dina favoriter behåller sina goda smaker

De senaste åren har en ny vitvara gjort entré i våra kök, vinkylen. Tidigare förknippades vin med vinkällare, något få personer hade möjlighet till. Idag är det många som väljer att köpa en kompakt version av vinkällaren, nämligen vinkylen. En produkt som både fyller en viktig funktion för perfekt förvaring av vinet men som också är riktigt fin att ha i köket. Hur ska du då veta vilken vinkyl som är rätt val för just dig? Här guidar vi dig till rätt kyl och vad du bör tänka på. Du behöver även komma fram till vilken summa du är beredd att lägga på din nya vinkyl.

Var ska din nya vinkyl stå?

Den första frågan handlar kort och gott om vart du tänker dig att din vinkyl ska vara placerad. Här finns både vinkylar som passar perfekt att bygga in, precis som en inbyggnadsugn, och kylar som passar att placera under din bänkskiva.

Hur många flaskor ska få plats?

Nästa fråga är hur mycket utrymme du tror att du behöver? Hur många flaskor behöver du förvaring till? Här finns vinkylar som kan förvara från närmare 20 flaskor ändå upp till nästan 200 st. Självklart kräver vinkylen mer plats, ju fler flaskor som ryms, desto större är kylen. Det finns vinkylar som består av ett enda skåp, och de kylar som istället är ett bubbelskåp.

En eller flera vintyper?

Är du en person som håller dig till ett typ av vin mestadels eller är du en person med flera olika typer av viner i din repertoar, som var och en behöver sin unika temperatur? Här finns vinkylar med separata zoner för ditt röda och vita vin, med två olika temperaturzoner från 5°C till 20°C. Det finns även vinkylar som har en enda temperaturzon från 5°C till 20°C. Ju fler separata zoner med olika temperatur, desto större variation av viner kan du hålla kylda för bästa möjliga förvaring.

Temperaturer på ditt vin

Rätt temperatur ger vinet rätt balans. Strävhet, friskhet, dofter och smaker samspelar bäst när de rekommenderade graderna följs. Att lägga ditt rödvin i kylen eller ta ut det vita en stund innan servering gör att vinet visar sig från sin bästa sida - och smakar som det är tänkt.

Hellre lite för svalt vin än för varmt. Alla viner mår bra av en stund i kylen - kort tid för röda, längre tid för vitt, rosé och bubbligt.

Rött vin

Temperatur: helst inte över 18°C.
Nästan alla röda viner trivs bäst vid 16-18°C.

Vitt vin

Temperatur: runt 8-10°C.
Vita viner smakar generellt bäst vid 8-10°C. Vissa vita viner smakar dock bättre varmare.

Mousserande vin

Temperatur: Cirka 8-10°C.
Mousserande viner smakar inte bra om de är för varma.

Rosévin

Temperatur: Ditt rosévin serveras gärna vid 8–10°C.
Då kommer smakerna fram och fruktsyran känns frisk.

Smarta finesser att titta efter

Olika modeller är designade med olika funktioner. Vi rekommenderar vinkylar som har följande smarta finesser:

  • En smart och effektiv LED-belysning
  • Utdragbara och justerbara trähyllor
  • En UV-skyddande glasdörr som skyddar dina viner från externa UV-strålar som påverkar ditt vin negativt.
  • Digital display med integrerade knappar, touchkontroll och andra funktioner som gör hanteringen enkel för dig.

Besök någon av våra butiker

Välkommen att besöka någon av våra butiker för att ta dig en titt på vårt utbud av vinkylar. I våra butiker finns alltid personal som gärna hjälper dig på vägen till ditt val.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...