koksfläkt-1-800x440.png

Välj rätt köksfläkt

Frånluftsfläkt, kolfilterfläkt, inbyggd eller kåpa? Vi guidar dig fram till rätt köksfläkt!

Det viktigaste när du väljer köksfläkt är att den har rätt kapacitet i förhållande till köket. Det beslut du fattar beror i hög grad på om du bor i lägenhet eller i villa. Sen finns det även en massa smarta funktioner som hjälper dig i köket. Ta till exempel vår Hob2Hood-funktion som automatiskt slår på och reglerar matchande köksfläkt efter dina matlagningsbehov.

Köksfläkt till villa 

Den mest effektiva och bästa lösningen för dig är en frånluftsfläkt, som suger ut oset genom väggen eller taket. För dig som bor i hus är alternativen flera, eftersom du här kan välja att ha en inbyggd motor eller en extern motor.

Köksfläkt till lägenhet

Först och främst måste du ta reda på vilka regler som gäller i just ditt hus, då det inte alltid är tillåtet att installera en frånluftsfläkt till det centrala ventilationssystemet. Du kan dock alltid komplettera fläkten med ett så kallat fläktspjäll, som gör att i stort sett vilken fläkt som helst kan installeras var som helst. Skulle det inte fungera med frånluftsfläkt i ditt hem kan du välja en kolfilterfläkt. Det du ska komma ihåg då är att du måste byta filter ofta för att den ska vara effektiv.

Vilken storlek ska jag välja?

Storleken på köksfläkten bestäms av storleken på spishällen. En tumregel är att fläkten ska vara något bredare än hällen. Att fläkten inte låter allt för mycket kan vara bra att tänka på. Nu för tiden finns det tack vare ny och smart teknologi extremt tystgående fläktar som också är effektiva.

Inbyggd, kåpa eller frihängande köksfläkt? 

Numera finns det såväl diskreta fläktar som mest har som funktion att just suga ut oset från matlagningen, till mer designade fläktar som även sätter en prägel på köket.

Vill du ha en diskret fläkt som försvinner in i inredningen är en inbyggd det optimala. Inbyggda köksfläktar är dessutom lätta att montera och samlar effektivt in matoset, det är även mycket låg ljudnivå på dessa. Andra diskreta modeller är bänkfläktar eller takintegrerade köksfläktar. Med en bänkfläkt kan du genom ett knapptryck dölja köksfläkten när du inte använder den. En takintegrerad köksfläkt monteras i kökets innertak och är den perfekta lösningen för ett kök i minimalistisk stil.

En kåpa eller frihängande köksfläkt sätter en tydlig prägel på köket och flera av våra frihängande köksfläktar har LED-belysning för perfekt belysning.

Vad finns det för olika funktioner?

Mycket har utvecklats när det gäller fläktar och idag finns det flera smarta funktioner som hjälper dig i köket.

  • Hob2Hood - med vår Hob2Hood-funktion kommunicerar matchande fläkt och häll med varandra. Fläkt och lampor slås på automatiskt när du lagar mat och justerar utsugningshastigheten efter din matlagning. Med Hob2Hood blir utsuget aldrig kraftigare än det behöver vara. Denna funktion ger dig frihet i köket. Du kan laga mat en hel kväll utan att behöva röra din spisfläkt eller ens tänka på utsuget. Se Electrolux informativa film för att få en bättre uppfattning om hur dessa smarta vitvaror arbetar tillsammans.  
  • Elektroniska tryckknappar - med enkla knapptryckningar kan du smidigt kontrollera din fläkt och välja inställningar.
  • Breeze-funktion - ät din mat i lugn och ro utan en fläkt som dånar i bakggrunden, med vår Breeze-funktion håller fläkten luften fräsch efter att du lagat färdigt maten.
  • LED-belsyning - den integrerade LED-belysning har en inbyggd dimmer så att du kan anpassa belysningen i köket för varje tillfälle.
  • Filterindikator - med hjälp av en filterindikator vet du alltid när det är dags att byta filter. Det gör din köksfläkt extra effektiv.

Valet av fläkt betyder mycket för vilket intryck du vill att köket ska ge. Hos Electrolux Home hittar du ett stort utbud av köksfläktar från Electrolux och Husqvarna. Vi har fläktlösningar för recirkulation med kolfilter, systemfläkt eller spiskåpa/kökskåpa, samt vanliga köksfläktar med motorn monterad i fläkten.

Ta hjälp av Electrolux Homes köksexperter så hjälper dem dig att räkna ut vilken köksfläkt som passar bäst i ditt kök!

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...