vakuumförpackare-800x440.png

Så fungerar en vakuumförpackare

Med en vakuumförpackare får du dina råvaror att hålla upp emot fem gånger så lång tid som normalt, utan att de förlorar sin smak. Så här fungerar det!

Livsmedel som förvaras i kyl eller frys förlorar allt eftersom kvalitet, konsistens, smak och även näringsvärde. Orsaken är att råvaran kommer i kontakt med syre. 

När du fryser in t ex kött i en plastpåse kapslas samtidigt luft in i påsen och leder till att mikroorganismer (som kan leda till bakterier, mögel och jäst) kan utvecklas. Resultatet blir ett kött med frysskador som håller i max ett halvår.

Spara pengar med en vakuumförpackare

Med vakuumpackare kan du räkna med att kunna ta fram din infrusna köttbit hela 2–3 år senare och njuta samma goda resultat som dagen då du frös in det. 

– Det har blivit en riktigt populär produkt eftersom den hjälper till att bevara livsmedel mycket längre vilket gör att du kan köpa stora kvantiteter av en råvara till ett bra pris och sedan frysa in, dessutom tar allt man vakuumförpackar betydligt mindre plats i frysen, berättar Micael Wärenfeldt, ansvarig för köksgeråd på Electrolux Home i Stockholm. 

Så fungerar en vakuumförpackare

En vakuumförpackare avlägsnar syret och förseglar livsmedlets smak och konsistens. Till maskinen hör påsar av olika modell, de enklaste är redan stängda i ena änden och kräver bara att du förseglar en ände. Du kan också köpa rullplast där du själv anpassar längden och förseglar ena sidan innan du fyller på med livsmedel. 

– Det är viktigt att tänka på hygienen när du packar. Tvätta händer och redskap och se till att kyla eller frysa dina råvaror omgående efter att du packat dem, säger Micael. Under själva packningen är det viktigt att inte fylla påsen för mycket, lämna minst 7 cm mellan innehållet och påsens öppning. Lägg aldrig vassa föremål i påsen, då den kan gå sönder. 

Vakuumbehållare för smidig hantering

Se till att öppningen på påsen är ren, torr och fri från veck. Försegla påsen genom att stänga maskinens lock, trycka på vakuum-knappen och sedan välja ”Dry” eller ”Moist” beroende på om du vill packa ett torrt eller fuktigt/flytande innehåll. Vakuumpackningen sköts sedan automatiskt.

Till de en del vakuumförpackare finns särskilda vakuumbehållare eller burkar i olika storlekar till vilka du kan koppla en separat slang som suger ut luften. På så sätt slipper du påsarna och kan ta med själva burken som matlåda. Perfekt till soppor och andra rätter som annars lätt kan läcka ut. Du öppnar burken genom att först släppa på en ventil och sedan ta bort locket. 

Välj rätt modell

I våra butiker säljs två typer av vakuumförpackare. En bordsvariant och en större inbyggnadsvariant, som med fördel kan placeras under ugnen. 

– Det som skiljer modellerna åt är att den stora modellen från Electrolux eller AEG är en professionell maskin med många inställningar. Du kan t ex själv justera hur mycket luft den ska suga ur, berättar Micael. 

Den större modellen passar t ex den som jagar eller fiskar mycket och har behov av att frysa in stora kvantiteter. 

Bordsvarianter finns i flera modeller från bl.a. Electrolux och Wilfa där den lite dyrare låter dig ha plastrullen i själva maskinen. Det som kan vara bra att kolla efter är en maskin som har en anti crush-funktion och känner av råvaran så att den in mosas när luften sugs ur. 

Livsmedel som fungerar att vakuumpacka

De flesta livsmedel går utmärkt att vakuumförpacka och livslängden förlängs oavsett om du förvarar dem i rumstemperatur, kyl eller frys. 

Råvara

Hållbarhet vakuumförpackat 

Hållbarhet utan packning

Kött 2-3 år i frys 6 mån i frys
Köttfärs 1 år i frys 4 mån i frys
Fisk 2 år i frys 6 mån i frys
Grönsaker som sparris,
broccoli, majs, ärtor
2-3 år i frys 8 mån i frys
Bröd 1-3 år i frys 6-12 mån i frys
Mjöl och socker 1-2 år rumstempererat 6 mån rumstempererat
Kaffepulver 2 år i frys el
5-6 mån rumstempererat
6 mån i frys el
1 mån rumstempererat

Fördelar med en vakuumförpackare

*Du kan köpa stora mängder livsmedel och förvara i kyl eller frys betydligt längre än i en vanlig fryspåse. 
*Smak, konsistens och näringsämnen stannar kvar i råvaran. 
*Du kan marinera kött och fisk på nolltid i maskinen genom att vakuumtrycket öppnar porerna i köttet/fisken och absorberar marinaden fortare. 
*Har du tillgång till ångugn kan du laborera med sous vide-tekniken och låta kött, fisk och grönsaker tillagas under vakuumförpackning, vilket behåller smak och näringsämnen. Detta kräver dock speciella påsar. 
*Du kan med påsar eller vakuumbehållare enkelt frysa in eller ta med dig matlåda utan läckage. 
* Påsarna kan användas i mikrovågsugn och i sjudande vatten och går att maskindiska och återanvända. 

Tips och tricks

*Blev det mat över från middagen? Lägg upp på en tallrik, vakuumförpacka och du kan spara portionen i ca en vecka. 
*Förvara ditt nyputsade silver i en vakuumpåse så hindrar du att det missfärgas.
*Vakuumförpacka dina hygienartiklar inför resan så slipper du onödigt läckage i resväskan. 
*Kartor, kompass och mobiltelefon kan vakuumförpackas om du t ex ska ut på sjön och vill hålla utrustningen torr. 

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...