luftvärmepump-miljöbild-700x385.png

Frågor och svar

Allt du behöver veta inför köpet av luftvärmepump i samband med vår kampanj i Skåneregionen. 

 Gå direkt till informationen om:

   - Luftvärmepump
   - Ekonomi
   - Miljö
   - Installation 

Luftvärmepump

Luftvärmepump Electrolux

Vad är en luftvärmepump?

En luftvärmepump är en produkt som enkelt kan hjälpa dig att på ett energieffektivt och hållbart sätt värma upp ditt boende.
Luftvärmepump är mest lämplig som komplement till en annan huvudsaklig värmekälla.
Produkten kräver installation (av certifierad installatör) och kan installeras i de flesta hus.

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luftvärmepump består av en inne- och en utedel. Utedelen samlar in, komprimerar och utvinner värmeenergi ur utomhusluften. Utedelen är sen kopplad till innedelen som distribuerar den utvunna värmeenergin i form av varm luft (t.ex. 20°C) inomhus. 
En luftvärmepump tar värmeenergi från utomhusluften och omvandlar den till varm luft (t.ex. 20°C) som sen sprids inomhus.

Värmeenergi finns alltid i utomhusluften även om det finns mindre värmeenergi när det är kallt jämfört med när det är varmt.
Med hjälp av en kompressor kan utomhusluften komprimeras och värmeenergin kan utvinnas för att sen användas för att värma inomhusluften.

Varför ska jag ha en luftvärmepump?

  • Hållbar och energieffektiv komplementvärme
    En luftvärmepump används främst för att komplettera en redan befintlig uppvärmningslösning. Generellt så är en luftvärmepump mer energieffektiv jämfört med traditionella uppvärmningssätt som direktverkande el (t.ex. el-element). Kan du komplettera din direktverkande el-uppvärmning så har både du och miljön mycket att vinna på att installera en luftvärmepump.
  • Fritidshus, sommar- och fjällstugor
    Många installerar luftvärmepumpar i fritidshus. Det är ett enkelt sätt att på ett hållbart och energieffektivt sätt hålla sitt fritidshus uppvärmt.
    Det finns också smarta funktioner på luftvärmepumparna som kan hålla temperaturen på t.ex. 8°C eller 10°C underhållsvärme. Utöver fördelarna med att hålla en grundvärme så slipper du också den fuktiga sommarstugeluften.
    Köper du en luftvärmepump som är uppkollad mot internet så kan du också förbereda stugan innan du kommer dit. Mycket skönare att komma fram till en varm stuga jämfört med en kall.

Hur väljer jag rätt luftvärmepump?

  • Välj en luftvärmepump för nordiskt klimat
    Tänk på att kontrollera att luftvärmepumpen har angivna värden på energidekalen för hur väl de fungerar i Nordiska klimat.
    Det är också bra att kontrollera luftvärmepumpens arbetsområde d.v.s. under vilka utomhustemperaturer som luftvärmepumpen fungerar. Electrolux luftvärmepumpar klarar av att leverera värme inomhus ner till -30°C utomhus.
  • Rätt kapacitet
    Hur stor yta som kan värmas upp beror på flera faktorer men i huvudsak på följande:
         Klimat – Bor du i en del av landet som är kallare så är det bra att ha en högre kapacitet. Bor du en varmare del så har du kanske inte samma behov.
         Volym - Hur mycket volym (inte yta) som ska värmas upp. Takhöjden påverkar den totala volymen. Högre takhöjd ger mer luftvolym som ska värmas upp
         Isolering - Hur välisolerat huset är påverkar också. Om mycket av värmen som luftvärmepumpen levererar läcker ut på grund av dålig isolering krävs en kraftfullare luftvärmepump.
    Samma sak gäller för nedkylning.
    Baserat på ovan har vi gjort en uppskattning om vilken yta som våra luftvärmepumpar täcker. Uppskattningen återfinns i avsnittet med teknisk data om produkten.

Vart ska luftvärmepumpen placeras?

Självklart hjälper våra certifierade installatörer dig väl på plats – eller så kan du redan nu rådgöra med vår kundtjänst.
När vi hjälper dig utgår vi från följande avvägningar och begränsningar och det kan vara bra att tänka igenom nedan innan vi pratas vid.

Innedelen
Innedelen monteras på en vägg.

  • Öppet för fritt luftflöde
    Om innedelen kan sitta på ett sätt där luften kan flöda fritt så långt som möjligt så kommer värmen att spridas bättre.
  • Centralt för bra värmespridning
    Även att innedelen är placerad så centralt som möjligt i området som den ska värma upp kommer att hjälpa till.
  • Flera våningar
    Har du flera våningar i ditt hus så kan innedelen med fördel placeras på en vägg i en trappa för att kunna sprida värme till både över och undervåning.
  • Avstånd till tak
    För att luftvärmepumpen ska fungera så bra som möjligt så rekommenderas ett avstånd till tak där luften fritt kan flöda in i och sedan ut genom innedelen.
  • Över dörr
    Det är vanligt att placera luftvärmepumpar ovanför dörrar. Det kan vara bra men tänk på luften ska kunna flöda fritt både in i innedelen och också från innedelen. Detta för att säkerställa så bra spridning och så hög effektivitet som möjligt.
  • I sovrum
    En möjlighet kan vara att placera innedelen i ett sovrum. Då kan den med fördel användas för att både kunna värma och kyla sovrummet efter behov. Tänk dock på att innedelen låter något. De flesta moderna innedelar låter dock mycket lite vid låga fläkthastigheter.

Utedelen
Utedelen installeras vanligen på ytterväggen med hjälp av en konsol som är försedd med vibrationsdämpare.
Den kan också ställas på ett markstativ. Markstativ minskar risken för att vibrationer och ljud från utedelen sprider sig in i huset. Markstativet kräver dock ett stabilt och stadigt underlag att installeras på.

  • Hänsyn till grannar
    Eftersom utedelen låter något och dessutom blåser kall luft kan det vara bra att tänka på var man placerar den i förhållande till exempel till sina grannar.
  • Värmepumpsskydd
    Det finns olika typer av skydd att köpa som tillbehör till sin utedel. Tänk på att köpa ett skydd som är rekommenderat av tillverkaren och inte begränsar kapaciteten för mycket.
  • Väderstreck
    Väderstrecket spelar inte särskilt stor roll men det finns en viss effektvinst att göra i att placera den mot söder istället för mot norr.

Avstånd mellan innedel och utedel
Avståndet mellan innedel och utedel begränsas av att de måste kopplas ihop med bland annat ett köldmedierör.
I de olika installationserbjudandena som Electrolux tillhandahåller har vi specificerat vilken rörlängd som ingår.

Hur går ett köp av en Electrolux luftvärmepump till?

Vi tror att det är viktigt för dig som kund att känna dig trygg när du bestämmer dig för att köpa en luftvärmepump därför erbjuder vi dig en helhetslösning där Electrolux är ansvarig för hela din upplevelse.

Electrolux utvecklar, tillverkar, säljer, installerar och servar din luftvärmepump. Vi är experter på våra egna luftvärmepumpar och installerar bara dessa.

Du beställer luftvärmepump inklusive installation direkt från vår hemsida. När du genomför köpet får du välja om du vill göra ROT-avdrag och även boka en tid för när installationen ska ske.

När du har gjort detta så kommer vi inom ett par dagar ringa upp dig för att gå igenom beställningen och säkerställa att både produkt och installation blir rätt för dig.

Kan man använda ROT-avdrag?

När du beställer din luftvärmepump med installation från vår hemsida kan du välja att göra ROT-avdrag. ROT-avdrag innebär att staten står för 30 % av arbetskostnaden.
Tänk på att du måste vara berättigad för ROT-avdrag.

Här kan du läsa mer om ROT-avdraget och om du är berättigad: Skatteverket - ROT-avdrag

Ekonomi

Är det ekonomiskt att använda en luftvärmepump?

Till exempel - med en värmepump som har A+++ energimärkning (SCOP-värde 5) ger varje krona i el du använder för att driva värmepumpen 5 gånger tillbaka i form av värmeenergi inomhus.

1 krona in 5 kronor ut. En värmepump är en pengamaskin!

Hur mycket pengar kan jag spara?

Generellt beror det i huvudsak på var du bor, din nuvarande uppvärmningskälla och hur välisolerat ditt hus är. En luftvärmepump kan generellt sätt täcka 35-55% av husets uppvärmningsbehov.

Kan man använda ROT-avdrag?

När du beställer din luftvärmepump med installation från vår hemsida kan du välja att göra ROT-avdrag. ROT-avdrag innebär att staten står för 30 % av arbetskostnaden. 
Tänk på att du måste vara berättigad för ROT-avdrag. Om du inte är det förbehåller vi oss rätten att efterfakturera kostnaden.

Här kan du läsa mer om ROT-avdraget och om du är berättigad: Skatteverket - ROT-avdrag

Miljö

Är det energieffektivt att använda en luftvärmepump?

En luftvärmepump är ett mycket energieffektivt sätt att värma inomhusluften – särskilt jämfört med direktverkande el eller uppvärmning med hjälp av olja.
Processen är energieffektiv eftersom elen som värmepumpen använder bara i huvudsak används till att driva kompressorn. Värmeenergin kommer från utomhusluften.

Är det miljömässigt hållbart att använda en luftvärmepump?

Det är hållbart eftersom en luftvärmepump använder en förnybar energiråvara – solenergi. Solen har värmt upp utomhusluften (tillfört värmeenergi) utomhus som i sin tur omvandlas med hjälp av värmepumpen till varm behaglig luft inomhus.

Energidekalen – hur läser jag den?

Om du jämför två olika luftvärmepumpar och funderar på vilken som är bäst så är energidekalen det absolut bästa sättet att jämföra på. Här måste tillverkarna hålla sig till samma testmetoder och standarder.

Jämförs annan teknisk data som inte finns med på energidekalen så finns risken att tillverkaren eller återförsäljaren har använt olika testmetoder – därför är dom inte alltid jämförbara mellan olika återförsäljare eller tillverkare.


Hur läser man energidekalen och vad betyder de olika data som presenteras? Nedan går vi igenom det du behöver veta för att kunna förstå energidekalen och jämföra olika modeller.

Vad betyder allt på energidekalen?SEER – Seasonal Energy Efficiency Ratio – Säsongsviktad effektivitet för kylning

SEER-värdet anger hur effektiv luftvärmepumpen är på att kyla. Desto högre SEER värde desto mer effektiv är luftvärmepumpen på att kyla. Desto högre SEER desto mer kyleffekt (kW) får du ut per effekt (el i kW) du stoppar in för att driva luftvärmepumpen.

Baserat på SEER-värdet sätts sedan en energieffektivitetsklass (A+++ - D)
A+++ är mest energieffektivt och D är minst energieffektivt.

kW anger här hur mycket kyleffekt luftvärmepumpen kan ge.
kWh/annum anger hur många kWh som under ett genomsnittsår kommer användas för att kyla

SCOP – Seasonal Coefficient of Performance – Säsongsviktad effektivitet för uppvärmning

SCOP-värdet anger hur effektiv luftvärmepumpen är på att värma. Desto högre SCOP-värde desto mer effektiv är den på att värma. Desto högre SCOP-värde desto mer värmeeffekt (kW) får du ut per effekt (el i kW) du stoppar in för att driva luftvärmepumpen.

Till skillnad från SEER (för kylning) så anges tre olika värden för SCOP baserat på i vilken klimatzon produkten ska användas. För oss i Norden så är det klimatzonen som har markerats blå som är mest relevant (längst till höger).

Det är inget krav på tillverkarna att ange annat värde än för den gröna klimatzonen i mitten. Om tillverkaren inte har angett detta så säkerställ med återförsäljaren att värmepumpen verkligen är tillverkad för att klara av och dessutom vara effektiv i ett nordiskt klimat.

Baserat på SCOP-värdet sätts sedan en energieffektivitetsklass (A+++ - D)
A+++ är mest energieffektivt och D är minst energieffektivt.

kW anger här hur mycket värmeeffekt luftvärmepumpen kan ge.
kWh/annum anger hur många kWh som under ett genomsnittsår kommer användas för att värma.

Ljudnivå

Ljudeffektsnivån anges i dB för inne- och utedel längst ner till vänster på dekalen. Det som anges här är den högsta ljudeffektsnivån luftvärmepumpen uppnår.

Ett lägre dB-tal innebär att du får en tystare luftvärmempump. En skillnad på 10dB upplevs av det mänskliga örat som en fördubbling av ljudnivån. Rent matematiskt är 3dB en fördubbling av ljudnivån – men det är inte särskilt relevant för en konsument.

Ljudtryck eller ljudeffekt?

I marknadsföring av luftvärmepumpar så förekommer det att tillverkare marknadsför ljudtrycksnivån (Sound Pressure eller SPL). Det är inte samma som ljudeffekten (Sound Power).

För att förstå skillnaden kan ett beskrivande exempel användas där ljudeffekten kan liknas vid temperaturinställningen på ett element (t.ex. 23°C) och att ljudtrycksnivån är temperaturen i rummet (23°C nära elementet och 20°C på 2 m avstånd från elementet).

Temperaturen i rummet är beroende av avståndet till elementet eller var i rummet man mäter. På samma sätt är det med ljudtrycksnivån – den är olika beroende på vilket avstånd man mäter på.

Vissa tillverkare anger ljudtrycksnivån uppmätt på 1 m andra anger ljudtrycksnivån uppmätt på 2 m – den på 2 m avstånd är givetvis lägre.

För att jämföra på ett rättvist sätt är det bäst att titta på ljudeffektsnivån som har angetts på energidekalen.

På Energimyndighetens hemsida hittar ni mer information om energidekalerna: Läs mer här 

Installation

När du har bestämt dig för vilken luftvärmepump du vill ha beställer du produkten och också installation från vår hemsida. Tidsbokning för installation gör du också smidigt direkt på vår hemsida.

Du kan välja mellan standardinstallation och nyinstallation, nedan beskriver vi skillnaderna mellan dessa. 

  • Standardinstalltion är en installation där en kyltekniker ersätter en befintlig värmepump med en ny värmepump eller installerar en pump för första gången och ingen el-dragning krävs. 5995:-
  • Nyinstallation är en installation där en kyltekniker installerar en ny värmepump och en elektriker utför arbetet med att dra fram el till värmepumpen. 8995:-

Efter du har köpt produkt och bokat installation så gör vi ett uppföljningssamtal där installatören går igenom detaljer med dig över telefon.

Dagen då installationen är bokad kommer installatören hem till dig med produkten och allt material som krävs.

Detaljerad lista över vad som ingår i de olika installationerna hittar du här. 

Hur går en installation till?

Installatören diskuterar lämplig plats för installation av inne-, utedel och även var eventuell el ska dras.
Sen börjar själva installationen:

  • Montering av innedelen
    Innedelen monteras på en lämplig innervägg.
    Först placeras konsolen placeras på väggen. Sen görs håltagning i väggen och sist monteras innedelen.
  • Montering av utedelen
    Montera vägg- eller markkonsolen på plats. Utedelen lyfts och säkras på plats på konsolen. Skenor för el och rördragningar fästs på yttervägg. Rör placeras i skenorna och kopplas till utedelen. Nu är inne och utedel sammankopplade. Rören vakuumsugs. Överbliven gas i utedelen sugs ut och omhändertas.

  • Igångsättning och instruktion
    El kopplas på och luftvärmepumpen provkörs. Installatören förklarar funktionaliteten av värmepumpen för dig. Om så önskas så kan också installatören hjälpa dig att koppla upp luftvärmepumpen mot internet så att du kan kontrollera den med hjälp av en app i din telefon.


Hur lång tid tar det?

Installationen tar mellan 3-6 h beroende på komplexiteten. Kom ihåg att du behöver vara på plats under installtionen. 

Vad är en certifierad installatör?

En certifierad installatör eller kyltekniker är en tekniker som har utbildats på att installera produkter som innehåller kylmedier. Det är bara certifierade installatörer som får installera luftvärmepumpar.
Mer information finns på länken här: Certifieringar

Behövs det el framdraget för luftvärmepumpen?

Ja, det behövs el framdraget för luftvärmepumpen. Vi rekommenderar att luftvärmepumpen installeras fast mot en 10A säkring. Matning för luftvärmepumpar från Electrolux sker från utedel till innedel.

Gör du en nyinstallation av en luftvärmepump behövs en elektriker för att koppla på luftvärmepumpen.

Har du redan en befintlig luftvärmepump som ska bytas ut är det möjligt att ingen elektriker behövs.

Electrolux kan tillhandahålla installationslösningar både om du behöver elektriker eller inte. Välj det installationsalternativ som passar dig. Är du osäker så kan vi hjälpa dig antingen innan köp eller efter under uppföljningssamtalet.

Behöver jag förbereda något?

Det underlättar om du frigör arbetsyta (t.ex. skotta undan snö, ställa undan möbler) för installatören.
Har du känsligt golv kan det vara bra att täcka det eftersom installatören behöver ha särkerhetsskor på sig även inomhus när han eller hon installerar luftvärmepumpen.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...