Vinnaren av Mat från våra kök

Linnea Engman från Skellefteå blev den lycklige vinnaren i tävlingen Mat från våra kök. Hon kammade hem segern med hennes vackra ljusgrå Sentenskök och ett recept på smarrig chiligryta!

Linneas köksrenovering tog första platsen

Linnea och hennes familj totalrenoverar ett timrat hus från 1846 som de köpte sommaren 2015. 

"Köket ligger i direkt anslutning till husets sal där vi spenderar mest tid och även har matsalsbordet. Viktigt när vi skulle välja kök var dels att få till det så platsbyggt som möjligt för att passa huset i övrigt – en kritisk faktor här var höga överskåp som skulle gå ända upp i taket vilket Sentens hade bra lösningar på i olika luckbredder. Vi lagar mycket mat här hemma och därför var det viktigt att få till ett praktiskt och funktionellt kök, av den anledningen har vi valt att placera ugnar i arbetshöjd. Vi har en ugn samt en kombiugn för att kunna laga mycket mat samtidigt (inte helt fel på julafton och andra familjehögtider när det ska lagas mycket mat!). Induktionshällen är extra bred av samma anledning. En diskbänk av rostfri plåt kändes traditionell och rätt i köket (och praktisk). Granitbänkskivan kommer från Norrsten i Burträsk – eftersom det ligger i närheten hade jag möjlighet att åka dit och se ut en udda stenskiva som passade finfint! Den hade jag sett ut redan innan vi valde Sentens så när det sedan visade sig att Electrolux Home här i Skellefteå hade ett samarbete med Norrsten gick det hela väldigt smidigt," säger Linnea.

Linnea vann vår kökstävling med hennes Sentenskök Gård Ljusgrå i traditionsutförande.

 

"Att välja färg på luckorna var jättesvårt. Vi kände oss nästan lite modiga när vi valde ljusgrått i stället för vitt och har inte ångrat oss en sekund. Färgen är harmonisk och passar bra till huset i stort – och sen syns inte fläckar så mycket. Slutligen är det många stora val man måste göra när man totalrenoverar ett gammalt hus, däribland val av kök. För vår del har praktiska aspekter fått styra valet i stor utsträckning och med det menar vi inte bara höga överskåp i olika bredder utan även snabb och proffsig service vilket vi fick på Electrolux Home i Skellefteå."

Köket - Sentens Gård Tradition i färgen ljusgråKöksluckan Gård i färgen ljusgrå

Gård är en klassisk kökslucka med profilerad kant. Luckan finns i färgerna vit, ljusgrå och ljusgrön. I Linneas Sentenskök ser vi den ljusgrå köksluckan. Detta kök har även utförandet Tradition, det vill säga att luckor och skåp ligger i linje med skåpstommen. Även serierna Kust Design, Land och Herrgård går att få i traditionsutförande.

>> Se alla luckkollektioner

Lucka: Gård ljusgrå
Stil: Tradition
Blandare: Damixa tradition
Bänkskiva: Svart granit Diabas
Knoppar: Beslagdesign 401 mässing
Skålhandtag: Beslagdesign 3922 mässing
Diskbänk: Deco Steel

Laga Linneas heta chiligryta

Testa Linneas vinnarrecept i vår kökstävling, Mat från våra kök. Hon bjuder på en smarrig chiligryta.

 • Ca 1 kg högrev
 • 1 gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • Ca 140 g rökt sidfläsk alt. ett paket bacon
 • ½ - 1 chilifrukt (beroende på hur stark frukten är och hur man vill ha sin gryta)

Putsa bort ev. senor från högrevet och skär i kuber som kryddas med salt, svartpeppar, spiskummin, paprikakrydda. Stek köttet ganska hårt, lägg över i stor gjutjärnsgryta och stek sedan lök, chili och sidfläsk och blanda ner i grytan. Tillsätt:

 • 2 burkar Coca Cola
 • 2 burkar ljus öl
 • En halv flaska rött vin
 • 2 tärningar oxbuljong

Koka upp och låt sedan puttra med locket på glänt under 3-4 timmar (det mesta av vätskan ska koka bort), tillsätt:

 • saften från 1 lime
 • 2 msk kakao

Låt koka ytterligare ca 1 timme, om grytan blir för torr tillsätt vatten. När chiligrytan är klar ser den ut som en mörk (nästan svart) sörja och köttet faller isär. Smaka av och tillsätt ev. lite honung. Servera med färsk koriander, majs (gärna stekt med paprikakrydda), creme fraiche, picklad rödlök, avokado, gurka, kokt ris och sallad.

Boka gratis köksplanering

Står du inför en ny köksrenovering och behöver hjälp med att ta nästa steg? Boka tid med en av våra köksrådgivare så hjälper de dig med planering av ditt nya kök och hitta de val som känns rätt för dig. 

>> Boka gratis köksplanering

Skriv ut