Arets kock Header.png

Thomas Sjögren är Årets Kock 2015!

Årets Kock, Thomas Sjögren, är endast 23 år gammal men har redan hunnit delta i flera prestigefyllda mattävlingar. Vinsten i Årets Kock öppnar för helt nya möjligheter.

Det är en glad men något trött vinnare som kommer till studion för att laga musslor och prata mat. Sedan vinsten i Årets Kock 2015 har Thomas Sjögren haft fullt upp och jobbet på Göteborgskrogen Swedish Taste har tillfälligt fått stryka på foten för intervjuer, fotograferingar och tv-framträdanden. 


Redan som fyraåring blandade Thomas smeten till egna kakor och muffins och fick mamma att skriva ner allt i en receptsamling.
– Jag har nog varit mer eller mindre besatt av mat sedan barnsben. Mamma fick stoppa mig för att jag åt för mycket, jag kröp efter kaksmulor och blev aldrig mätt, säger han och skrattar. 

Matpassionen föddes i Göteborg

Under gymnasiet, där Thomas läste sjöintendentur med inriktning på mat i Umeå, gavs chansen att läsa sista året i Göteborg. 

Thomas fick praktik och så småningom jobb på Salt & Sill på Tjörn följt av en anställning på restaurangen 28+. 
– Här väcktes verkligen min passion för matlagning till liv. Jag fick chansen att förbättra mig på såväl teknik som råvaror. Jag tror att jag har haft som fördel att jag alltid vågat fråga om hjälp och inte varit rädd för att göra fel. 

Lamm och skaldjur på tävlingstallriken

Med medaljer från såväl VM med Svenska Juniorkocklandslaget som Nordic Chef of the year kändes det naturligt att söka till Årets Kock. Thomas chef Magnus Lindström, vinnare av titeln 2003, fanns också med och stöttade. 

Redan i december fick deltagarna veta huvudråvaran – lamm. Thomas tog med sig en grill till tävlingen och serverade kolgrillad lammbog med smörstekt kål, syrlig potatiscrème, rålakrits och dragon – något som föll juryn i smaken.
– Själv är jag rätt trött på lamm nu, jag har nött min rätt under en lång tid och ibland ätit lamm både till lunch och middag, säger Thomas och kontrollerar att musslorna som strax ska tillagas är hela och stängda. 

Tävlingens andra moment, fem smårätter med fisk och skaldjur, passade Thomas som handen i handsken. 
– Det var roligt att få göra smårätter och verkligen få visa vilken typ av mat man lagar. Sillen med rökt potatis, rödlök och krasse var en av rätterna jag blev mest nöjd med. 

5 prylar som underlättar matlagningen


• ”Matberedaren är en klar favorit. Jag har borrat ett litet hål i själva beredningsskålen så att jag kan sila in olja när jag gör majonnäs. En multimaskin som hackar, vispar, blandar och gör alla typer av emulsioner.” 

• ”Kannmixern är perfekt för oljor, smoothies och såser.” 

• ”Bra knivar är viktigt. Med en vass kniv minimerar du risken att skära dig. Jag brukar använda en våtslip för att hålla mina knivar i trim.”

• ”Induktionshällen är snabb och låter dig enkelt reglera temperaturen.” 

• ”Pepparkvarnen är en doldis, men nymald peppar är hundra gånger godare än färdigmald.”

Vietnamesiskt när Thomas får välja

När Thomas lagar mat på hemmaplan är det vietnamesiska köket favoriten. 
– Det är gott, lite sött, med mycket örter som mynta och thaibasilika. Annars är såklart fisk och skaldjur och svenska smaker något som ligger mig varmt om hjärtat. 

Vikten av bra hushållsmaskiner

Rätt redskap och maskiner är A och O i köket för Thomas. Bland favoritprodukterna finns matberedaren.
– I den gör jag alla typer av emulsioner, hackar grönsaker och gör smuldegar. 

När han jobbar i kallköket går köksmaskinen varm. Här knådas degar, blandas kaksmet och vispas mousser. 
– Eftersom den har så många tillbehör kan man bara byta och vips kan du göra en råbiff eller mala egen köttfärs. 

Vitvaror med inspiration från restaurangköket

När det kommer till vitvaror är induktionshällen en klar favorit, precis som ångugnen.
– Det är roligt att allt fler får upp ögonen för restaurangkökens vitvaror. Ånga är ett skonsamt sätt att tillaga fisk och grönsaker på. Kombinerar du ugnen med sous vide-funktionen kan du laga allt på samma gång. Du bara stoppar ner en god fiskbit, lite sparris och en rejäl klick smör i påsen och täcker med en halv deciliter kräftbuljong så har du en riktig festmåltid. 

Thomas

Thomas Sjögren, Årets Kock 2015


Bor: I Göteborg, ursprungligen från Umeå. 

Familj: Flickvän, mamma och pappa, fem syskon. 

Framtidsplaner: ”Jobba vidare på Swedish Taste och så småningom kanske öppna något eget.”

Favoriträtt: ”Stekt palt med lingon och ett kallt glas mjölk.”

Mitt bästa tips: ”Stek alltid i olja först och avsluta med smör så att smöret inte bränner. ”

 

Moules från Mollösund med aioli och surdegsbröd

4 portioner
Recept: Moules
2 kg blåmusslor (gärna ekologiska från Mollösund)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
½ purjolök
1 kruka bladpersilja 
Matolja
3 dl vitt vin 
4 dl grädde
Salt 
Vitpeppar

Gör så här: Skölj musslorna och rensa bort skägget. Hacka schalottenlök, vitlök och fänkål fint. Strimla purjolöken fint och hacka persiljan. Värm upp en vid kastrull på hög värme. Häll lite matolja i kastrullen och lägg i musslorna. Rör om snabbt och lägg i vitlök, schalottenlök, purjolök och fänkål. Slå på vinet och sätt på ett lock, alternativt täck med plastfilm och låt koka ca 3 minuter tills alla musslor öppnar sig. De musslor som inte öppnar sig kan du slänga. Reducera grädden i en ny kastrull till hälften och häll den över musslorna. Krydda med salt och vitpeppar. Koka upp och servera. Garnera med hackad persilja.


Aioli 

1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 citron 
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor
3,5 dl matolja neutral

Gör så här: Knäck ett ägg, häll senap, citronjuice salt och vitlök i en matberedare och mixa på hög hastighet. Häll i oljan i en tunn stråle under mixning. Servera med moules och ett gott surdegsbröd.

Tips!
Om brödet känns gammalt och torrt, skölj det under rinnande vatten ca 10 sekunder och värm det sedan i en ugn på 160 grader ca 10 minuter så får du ett nygräddat varmt bröd.

Tipsa en vän

Skriv ut

Hos Electrolux Home

Låt miljötanken prägla såväl ditt val av kök som vitvaror.

fiveyear.png
svanen.png
freeDelivery.png

CHATTA MED OSS

Behöver du hjälp? Chatta med oss och få svar på dina frågor direkt.

Starta chatten
Chat

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Laddar...