Längdskidor Header.jpg

Svenska längdskidlandslaget

Svenska längdskidlandslaget ger sina bästa tips på träning och mat. Läs om hur Teodor Peterson, Stina Nilsson, Marcus Hellner och Charlotte Kalla håller sig i form.

Teodor Peterson är längdskidåkaren som tog sin första individuella världscupseger 2012 i Moskva. Han tränar för IFK Umeå och hans absoluta favoritpryl i köket är kniven. 

Vad tränar du bäst på för mat? Svenska längdskidåkaren Teodor Peterson

– Jag tycker att den bästa maten att träna på är lite ”lättare” mat, en frukost med yoghurt, macka och kaffe är perfekt för min mage. 

Vad klarar du dig inte utan i köket? 

– Riktigt vassa knivar

Vad äter du när du vill unna dig något?

– Jag är ganska bra på att unna mig god mat så det blir ganska ofta men favoriten är en god pizza. 

Hur tränar du i sommar?

– Under sommaren försöker jag variera träningen mycket för att det ska bli roligare, det blir en blandning av löpning, rullskidor, cykel, paddling och styrketräning. 

Har du något tips till oss som vill komma i form men som inte riktigt orkar ta tag i det? 

– Unna er något efter en vecka när ni tycker att ni tränat bra. Belöningen kanske kan hjälpa till att motivera när det känns jobbigt att ta sig ur soffan. 

Ljuvlig pizza med rödbetor, getost och färsk brysselkål

Pizzadeg:

  • 3 1/2 dl iskallt vatten 
  • 50 g jäst 
  • 2 msk olja 
  • 1 msk salt 
  • 10 dl mjöl + extra till utbakning
  1. Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet.
  2. Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
  3. Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme i en stor degbunke.
  4. Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar à ca 200 g (för 6 port). Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

Fyllning:

1 rödlök
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
salt
4 rödbetor
200 gram chèvre
1/2 dl pinjenötter
En näve färsk brysselkål
En näve färsk spenat
2 färska fikon
olivolja

Gör så här:

Börja med att koka rödbetorna, det tar en stund. Gör degen under tiden. Skala och skiva löken. Fräs i lite matfett tills de precis börjar mjukna, tillsätt då honung, balsamvinäger och lite salt. Låt steka en stund till, så det blir karamelliserat men inte bränt. Skala rödbetorna (går lättast under kallvatten, gnid av skalet med händerna) och skiva dem tunt. Fördela den karamelliserade löken över pizzan, lägg sedan på rödbetorna. Dela chèvren i ganska stora bitar och fördela över pizzan. Dela brysselkålen på hälften och fördela på pizzan. Strössla över pinjenötterna. Ringla över lite olivolja och grädda tills osten fått fin färg, cirka 15 minuter. Ta ut pizzan och lägg ut färsk spenat och fikonhalvor på den färdiggräddade pizzan.

Recept: Pizza

Stina Nilsson är tjejen som har åkt skidor sen hon var pytteliten. Hennes förebild är kollegan Charlotte Kalla och köksprylen Stina aldrig skulle klara sig utan är hennes älskade ugn där hon rostar nyttiga nötter. 

Vad tränar du bäst på för mat?

 – Jag älskar att äta frukost, det är mitt absoluta favoritmål! Bäst står jag mig på äggröra påStina knäckemacka och kanske någon med lite makrill på. Till det så äter jag en massa olika sorters frukter så som jordgubbar, blåbär och granatäpplen toppat med keso, kanel och en massa olika rostade nötter.

Vad klarar du dig inte utan i köket?

– Min ugn för det är där jag rostar mina nötter. Jag går och småäter ur mina burkar jämt!

Vad äter du när du vill unna dig något?

– Då bakar jag mig en kladdkaka som är gjord på mandelmjöl, banan, dadlar och kakao. Det låter jättetråkigt men det blir helt magiskt! På sommaren fryser jag även in vattenmeloner i små kuber. De blir som glass när man tar ut dem under en varm sommardag. Det måste ni prova!

Hur tränar du i sommar?

– Med känsla! Är jag trött i benen ena dagen så lägger jag om planen och kör mycket överkropp det kommande passet. Och tvärtom såklart. Min träningsplanering är aldrig skriven i sten utan mer en liten rekommendation. 

Har du något tips till oss som vill komma i form men som inte riktigt orkar ta tag i det?

– Sätt upp ett mål! Vad vill du uppnå med att börja träna? Skriv gärna ner de små framstegen som du gör också under tiden, då blir det mycket roligare att fortsätta på den resan som du har börjat. Och om plånboken tillåter det så rekommenderar jag verkligen er till att investera i härliga och fräsiga träningskläder i glada färger! Det gör mer än vad man tror, jag känner mig alltid som snabbast när jag har ett par sprillans nya löpardojor till exempel. 

Nyttig kladdkaka på dadlar, banan och kakao

Du behöver:

4,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
2,25 dl kakao
12-14 färska dadlar
2 bananer

Gör så här:

Blanda mandelmjöl, bakpulver och kakao i en mixer. Mixa banan och dadlar för sig. Blanda i dadelsmeten i de torra ingredienserna och klicka ned i en smord form. Baka i ugnen i cirka 20 minuter på 

Recept: Kladdkaka
 

Marcus Hellner är tjugonioåringen som tog hela världen med storm när han tog guld i längdskidåkningsstafetten i OS i Sotji 2014. Han tränar bäst på pasta och klarar sig inte utan skarpa knivar i köket. 

Vad tränar du bäst på för mat?

– Pasta! Det står jag mig bra på och sen är det inte så svårjobbat för magen. Skadar ju inte att det ärHellner väldigt gott också. 

Vad klarar du dig inte utan i köket?

– Vassa knivar och en bra ugn.

Vad äter du när du vill unna dig något? 

– Då vill jag ha räkor eller så gör jag något långkok.

Hur tränar du i sommar?

– Det kommer bli mycket rullskidor och löpning, både i Gällivare och Lerdala.

Har du något tips till oss som vill komma i form men som inte riktigt orkar ta tag i det?

– Börja med att sätta upp ett mål och sedan kan du anmäla dig till en tävling så att du på så sätt sätter lite press på dig själv.

Pasta med färska räkor, chili och vitlök

Du behöver:

1/2 paket spaghetti500 gram räkor med skal
1 röd chiliSkalet och juicen av en citron
1 vitlök, pressad1 dl olivoljaFärsk persiljaSaltPeppar

Gör så här:

Dressingen: Häll olivoljan i en skål. Hacka chili, pressa vitlök, pressa och riv ned citron i oljan. Salta och peppra och blanda. Koka pastan en

ligt anvisningen på paketet. Häll av pastavattnet och rör ned dressingen. Lägg upp pastan på ett fat. Lägg på de skalade räkorna och toppa med hackad färsk persilja. 

Recept: Pasta med räkor

Vill du komma igång med träningen men inte riktigt vet hur du ska börja? Här kommer vår skidstjärna Charlotte Kalla med några riktiga supertips och så avslöjar hon var hon helst av allt äter när hon vill unna sig något.

Charlotte Kalla stod på ett par skidor redan som sjuåring. Hon tog hem ett historiskt guld iCharlotte Kalla damstafetten vid OS i Sotji 2014, och som enda svenska längdskidåkare någonsin har hon vunnitTour de Ski som senare belönades med det prestigefyllda Jerringpriset. Hennes viktigaste pryl i köket är, tro det eller ej, kolsyremaskinen.

 Vad tränar du bäst på för mat?

– Mina träningstider är oftast på förmiddagen eller eftermiddagen. Inför förmiddagspassen äter jag frukost bestående av gröt med kanel och mjölk, ett ägg, en smörgås med skinka och en kopp kaffe. Innan eftermiddagspasset är jag noga att få i mig både kolhydrater och protein. Det kan vara en smörgås med pålägg eller yoghurt med keso eller kvarg och en frukt. 

Vad klarar du dig inte utan i köket?

– Kolsyremaskinen.

Vad äter du när du vill unna dig något?

– Jag älskar att gå ut och äta. Tapas är en favorit och i Sundsvall har jag en favoritrestaurang som heter Udda Tapas bar. Där behöver jag inte stanna vid en smak utan kan välja alla möjliga rätter. Där serverar de tapas med en svensk touch. 

Hur tränar du i sommar?

– Jag springer, åker rullskidor, kör styrketräning, skidgång och tar en och annan cykeltur. Det är på sommaren jag tränar som mest. Det är lätt när det är varmt med långa ljusa dagar och det är då jag kan variera min träning. Jag tränar som regel tolv till fjorton pass i veckan.

Har du något tips till oss som vill komma i form men som inte riktigt orkar ta tag i det?

– Det finns ingen quick fix vad gäller motivation så för att skapa något som kommer att bestå över tid är det viktigt att ställa dig själv frågan varför du vill komma i form? När du förstår det kommer du också se en mening med det. Sätt ett realistiskt mål så att du får chans att klappa dig själv på axeln. Sen behöver träningen inte vara så avancerad till en början. Att du gör något är bättre än att avstå allt.  

Quesadillas med kyckling

Du behöver:

150 g grillad kyckling
4 st tortillabröd
150 g mozzarella
1,5 msk honung
100 g ruccola
Salt
Peppar 

Gör så här:

Skiva kycklingen och blanda med honung , salt och peppar. Lägg blandningen i tortillabrödet. Lägg i skivad mozzarella och ruccola. Stek brödet på varje sida i en het panna. Servera! 

Smörstekt sparris med parmesan

Du behöver:

Ett knippe sparris
Smör till stekning
Parmesan 

Gör så här:

Bryt av den nedre delen av sparrisen. Ha i en rejäl klick smör i pannan och stek på medelhög värme. Riv över parmesan och servera.

Recept: Tapas

Tipsa en vän

Skriv ut

Hos Electrolux Home

Låt miljötanken prägla såväl ditt val av kök som vitvaror.

fiveyear.png
svanen.png
freeDelivery.png

CHATTA MED OSS

Behöver du hjälp? Chatta med oss och få svar på dina frågor direkt.

Starta chatten
Chat

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Laddar...