Proffspanelen Header.jpg

Proffspanelen

Hjälp oss välja diskho

Hej!

Vi planerar att bygga om där hemma i köket, något som vi aldrig tidigare har gjort. När jag surfat runt på olika sajter och läst i olika inredningsmagasin har jag sett att det finns massor att välja mellan när det gäller diskhoar.

När jag flyttade senast tror jag att det fanns en enda diskho att välja på och till den hörde en vask. Nu finns det jättestora diskhoar, fyrkantiga hoar, hoar i porslin och nersänkta i bänkskivan. Det finns också pyttesmå vaskar, lika stora vaskar som diskhon eller ingen vask alls.

Puh … Det känns nästan som om jag vill ge upp innan jag ens börjat den här renoveringen.

Vad ska man tänka på när det gäller val av diskho egentligen?

Håkan

Säljer kök och köksredskap på Electrolux Home

De flesta val vad gäller köksinredning handlar oftast i grunden om avväganden mellan form kontra funktion samt förvaring kontra arbetsyta, till exempel:

• Porslinshoar är snygga och passar bra för att ge karaktär till lantkök, men de är lite kluriga att installera, porslinsytan kan chippa om man är oförsiktig och utrymmet för källsortering blir lite mindre.

• Vad gäller valet på hoarnas storlek är det högst personligt – det beror på hur man jobbar i köket och vilka ytor köket skall planeras in på. Diskar du mycket för hand? (välj i så fall två hoar) Bereder du gärna grönsaker med en "smutsig och ren" sida? (välj två hoar) Använder du ugnen och stora grytor mycket? (välj en stor mono-ho) Det beror också på hur mycket plats diskhoarna får ta? Om det är trångt är det kanske bättre att prioritera arbetsyta.

• Fabriksmonterade hoar med. underlimning eller planlimning kostar kanske en slant extra men det blir lite elegantare och praktiskt då man slipper "kanten" som sticker upp om hon ovanmonteras på plats – brödsmulor, paprikafrön och annat smått är lätt att bara att sopa ned i hon vid städning.

• Traditionella diskbänkar (eller ännu hellre måttanpassade där bänken planeras utifrån köket och inte tvärt om) är annars ett alternativ om du tänkt dig sten- eller träskivor. I fallet sten så blir bänkskivelösningen lite mer prisvärd och i fallet trä så tillför man en arbetsyta som bättre tål smuts och stök så matlagning och bakning kan ske mer obehindrat. Jag tycker de passar bra i både lantliga och modernare kök.

• Glöm inte bort att kolla in alla fiffiga tillbehör som ofta går att köpa till diskhon/diskbänken: avrinningsplan, skärbrädor, hjälphoar och diskmedelspump!

Peter Östberg

Hur stor frys behöver vi?

Hej!

Vi ska riva ut vår kyl och frys och jag vill gärna veta mer om vad man ska tänka på inför detta. Vi är fem i familjen, har tre barn i åldrarna 1-10 år. Ska man slå till och köpa kyl och frys som når upp till taket, eller ska man vara mer blygsam och köpa mindre varianter? Vilka för- respektive nackdelar finns?

Linus och Maria

Säljer kök och köksredskap på Electrolux Home

Val av storlek på kyl- och frysförvaring beror på hur köket ser ut samt vilka intressen och behov ni anser att ni hae. Har ni plats så är det traditionella sättet att tänka för ert hushålls storlek en 180-kyl och 180-frys om totalt 120 cm i bredd. Men om ni inte har stort intresse för till exempel jakt, bakning, bär- och svampplockning och det dessutom är ont om plats kanske ni kan nöja er med en mindre frys? Tänk också på att all frysförvaring inte nödvändigtvis måste ske i just köket - finns det en gillestuga eller ett varmgarage så är det ju ganska enkelt att där peta in en frysbox eller ett enklare frysskåp för långförvaring.

Peter Östberg

Vad gäller just nu?

Hej Electrolux Home.

Går det lika mycket mode i köksinredning som i annan inredning? Om det är så, vad är det som gäller just nu?

Och hur lyckas ni på Electrolux Home hålla reda på vilka trender som gäller just nu?

Om man inte har lust, råd, tid eller möjlighet att följa de trender som gäller, men ändå vill hålla sig hyfsat uppdaterad, vad rekommenderar ni då? Jag funderar på ett riktigt klassiskt kök som man kan uppdatera med olika små detaljer. Vilket ska man då välja?

Mårten

Köksinredare och säljare på Electrolux Home

Hej Mårten!

Klart det är mode och trender i kök men kanske inte lika mycket som i kläder och möbler mm.

Vad vi ser nu är det fortfarande vita kök men med mer inslag av färger och naturmaterial som gäller.

Eftersom köket nu för tiden också funkar som vardagsrum gör man köken öppna med färre överskåp och högskåp. Förvaringen har man i lådorna. Öppna hyllor är också en trevlig detalj. Ett kök ska man förhoppningsvis leva med länge, så tipset är att välja tidlösa lite neutrala material. Kökets stil kan du sedan lätt förändra efter olika trender med diverse inredningsdetaljer.

Vill du ha en slät lucka skulle jag rekommendera Kust, design vit eller om du vill ha en lucka som det händer lite i skulle jag rekommendera Land. Vi har en svart eklucka som är stilren om maninte vill ha ett vitt kök.

Marie Palmgren

Fläktvett?

Hallå. När jag tittar på ert utbud av fläktar verkar det finnas massor att välja mellan. Vad ska man tänka på där egentligen?

Sandra J

Köksinredare och säljare på Electrolux Home

Hej Sandra!

Ofta ser man fläkten som smycket i köket. Utseendet är förvisso viktigt för många men främst ska man titta på en fläkt som motsvarar ytan i köket. För långa personer har vertikalfläkten blivit en bra lösning.

Marie Palmgren

Vet inte var vi ska börja …

Hej!

Vi har börjat prata om att renovera eller skaffa nytt kök hemma. När vi flyttade in för tio år sedan var köket nyrenoverat, men väldigt tråkigt och redan då kändes det omodernt. Nu har vi äntligen bestämt oss för att det snart är dags att göra något åt det, men vi vet inte var vi ska börja någonstans.

Hur går det till? Måste vi ha en färdig ritning när vi kommer till er? Det blir svårt för oss, eftersom vi inte har någon aning om vad som gäller när man ska tänka på funktion och estetik i ett kök …

Rådvill

Köksinredare och säljare på Electrolux Home

Hej! Jag tror att det är bra att ni har bott ett tag med det gamla köket, eftersom det då oftast blir lite lättare att veta vad man gillar och vad man vill förändra i köket.

Frågorna hos de allra flesta som aldrig bytt eller renoverat ett kök tidigare brukar vara många och det känns oftast både roligt och en aning besvärligt och osäkert.

Tillsammans med en bra köksinredare får ni all hjälp och vägledning som behövs för att er köksrenovering ska gå från dröm till verklighet och för att ni ska ha en positiv upplevelse genom hela processen. Era visioner och drömmar tillsammans med vår kunskap och erfarenhet rätar oftast ut alla eventuella frågetecken.

Hur man går tillväga ser väldigt olika ut beroende på hur mycket man behöver hjälp med.

Finns det en husritning med köket inritat eller om ni själva kan ta mått på det gamla köket kan man använda det som underlag för att skissa på nya förslag.

Vi på Electrolux Home erbjuder dessutom alltid kontrollmätning hemma hos er före beställning om familjen önskar det.

Har ni svårt att få fram någorlunda exakta mått själva eller vill att vi tittar på det gamla köket för att tillsammans med er se vilka möjligheter som en förändring i planlösningen skulle ge så kan vi boka ett första möte hemma hos er och planera vidare därifrån.

EvaMarie Lundqvist

Kan man blanda olika material?

Vi vill gärna ha stenskivor i vårt kök, men det blir för dyrt.

Kan man blanda olika material på till exempel diskbänk och köksö eller blir det fult? Vi tänkte oss i så fall sten vid diskbänk och spis och trä vid köksön.

Kajsa och Per

Köksinredare och säljare på Electrolux Home

Hej! Jag tycker absolut att man kan blanda material på arbetsbänkarna i ett kök, framför allt när man jobbar med naturliga material som sten och trä.

Att få ner kostnader kan vara en anledning till ett sådant val, men även praktiska anledningar kan spela roll.

Jag tycker att er fundering med sten kring spis och diskbänk och trä på köksön är riktigt bra.

Sten är ett underbart material att arbeta på, det är hållbart och passar därför perfekt på de ytor som ni använder till matberedning och bakning med mera.

På en köksö där ni kanske kommer att sitta och äta er frukost eller ta ett mellanmål innan middagen är det mer praktiskt med träskivor. Trä är ett varmt material och ger en ombonad känsla.

EvaMarie Lundqvist

Hur ska man placera vitvarorna?

Hej!

Vi håller på och skissar på hur vi vill ha vårt nya kök och undrar om det finns speciella regler kring hur man placerar vitvarorna? Även om det inte finns några måsten, finns det något man ska tänka på när det gäller hur strukturen i köket ska läggas upp?

Ivan

Hampus

Hej! Jag tycker att det viktigaste när man planerar maskinerna i ett kök är att det inte blir krockar om man ska hjälpas åt två eller flera i köket. Något som jag alltid försöker tänka på är att inte placera diskmaskinen mellan diskho och spis.

Det är den yta man använder mest för att bereda maten och ska man då hjälpas åt jobbar den andra ofta med disken. Öppnar man då diskmaskinen så låses ytan för beredning.

Vad gäller kylen och frysens placering är oftast avståndet inget stort problem. Det är sällan ett kök är så stort så det blir riktigt långa avstånd. Det som jag däremot försöker undvika är att man ska gå runt något för att komma åt kylen, till exempel bakom en halvö.

Hampus Nording

Hur lång tid tar det till färdigt kök?

Hejsan.

Hur lång tid tar det att få ett nytt kök om man inte vill bygga det själv? Finns det någon genomsnittstid från det att man besöker butiken för första gången till dess att köket är färdigt? Och kan man få processen att gå fortare om man betalar lite mer?

Otålig

Hampus jobbar på Electrolux Home

Hejsan! Vi ger alltid kunden möjlighet att bestämma sig för köket redan vid första besöket i butiken. Vi sitter tillsammans och ritar och kunden får alltid med sig en offert hem med färdiga, snygga bilder.

Leveranstiden på kök varierar från 4–6veckor, vill man ha hjälp med montering så erbjuder vi den tjänsten också. Vi har tillgång till snickare, elektriker, målare och rörmokare.

Vill kunden bygga om något som att riva väggar, lägga golv eller byta fönster hjälper vi till även med det. Om det inte fungerar för kunden att vänta på våra snickare så har vi ett stort kontaktnät av andra snickare där vi brukar lösa det ändå men våra snickare är de vi alltid först rekommenderar.

Vi har ingen ”gräddfil” för dem som är villiga att betala mer utan försöker att lösa det för alla och ger fördel till dem som bestämmer sig fort.

Hampus Nording

Köksinredare och säljare på Electrolux Home

EvaMarie Lundqvist

EvaMarie Lundqvist jobbar som köksinredare och säljare på Electrolux Home i Skellefteå. Butiken grundades redan 1976 och blev sedan en Homebutik 1995.

Den drivs av Josef Lundqvist och Pär Hansson som båda funnits med i företaget under många år.

I Homebutiken i Skellefteå jobbar totalt 14 personer varav fyra ritar och säljer kök.

– Jag har jobbat med det här i tolv år och älskar det jag gör. Samtidigt som vi har hög kunskap och stor erfarenhet strävar vi efter att utvecklas och driva saker framåt, något som jag hoppas att även våra kunder känner av, säger EvaMarie Lundqvist.

Hampus jobbar på Electrolux Home

Hampus Nording

Hampus Nording, 33 år, är från Umeå och har jobbat på Electrolux Home i fyra år. Butiken i Umeå grundades 1979 under namnet Electroluxhuset och bytte sedan 1995 till Electrolux Home.

Butiken har idag 16 anställda. Peder och Stefan har drivit butiken sedan 1990 och nyligen har Hampus, tillsammans med två kolleger, gått in som delägare.

– Vi har en stark position på marknaden i Umeå och försöker att stärka den ytterligare genom att hålla butiken uppdaterad och att den ska kännas välkomnande. Vi har till exempel byggt upp en matstudio i butiken med en kock på plats som håller i matlagningskurser, vinprovningar och avsmakningsmenyer.

I och med att butiken erbjuder den möjligheten i sina lokaler är Electrolux Home ofta värd för olika lokala föreningars nätverksgrupper till exempel Björklöven, UIK, Umeå golfklubb, Rotary och IKSU, berättar Hampus Nording.

Peter jobbar på Electrolux Home

Peter Östberg

Peter Östberg har jobbat på Electrolux Home Uppsala sedan 2007.

– Att sälja kök och köksredskap är roligt för att jag själv är matlagningsintresserad. Dessutom är alla kök och kundmöten är unika vilket gör jobbet omväxlande och utmanande.

Electrolux Home i Uppsala är ett familjeföretag i tredje generationen.

– Den viktigaste (och ofta förbisedda) detaljen i köket tycker jag är skafferihögskåpet. Skönt att få undan de flesta specerier på ett ställe med bra överblick. Med utdragbara backar blir det dessutom lätt att nå det mesta.

Köksinredare och säljare på Electrolux Home

Marie Palmgren

Marie Palmgren jobbar som köksinredare och säljare på Electrolux Home i Halmstad. Butiken öppnade i maj 2011.

Den drivs av Stefan Lindblad som också driver en byggfirma med fyra snickare.

– Drivet får jag genom nöjda kunder. Styrkan hos oss i Halmstad tycker jag är vår stora fina utställning, vårt goda samarbete samt våra egna snickare. Det är en trygghet att lämna över köket i trygga händer och man vet på förhand att kunden kommer bli nöjd.

Skriv ut