Amir Header.png

Sveriges mästerkock Amir Kheirmand lagar ”Världens bästa mat”

När Amir Kheirmand, vinnare i Sveriges Mästerkock 2014, fick chansen att göra en egen kokbok blev resultatet ”Världens bästa mat”. I Amirs kokbok kryddas recept från världens alla hörn med personliga anekdoter och en stor portion kärlek till maten. ddas recept från världens alla hörn med personliga anekdoter och en stor portion kärlek till maten.

Amirs bästa hjälpredor

 

Bra vitvaror och köksmaskiner gör matlagningen roligare, så att du kan laga världens bästa mat. Här är Amirs favoriter!

– En bred spis med plats för flera kastruller och stekpannor är något jag värderar högt. Den får gärna vara minst 90 cm bred.

– När jag väljer ugn kollar jag på effekten. Jag vill ha en ugn som behåller värmen även om man stoppar in mycket mat. Under programmet Sveriges Mästerkock fick vi prova ångugnar, det var lite spännande och något jag skulle kunna tänka mig att prova igen när jag bakar bröd.

– En stark köksmaskin med en stor skål är jätteviktigt för mig eftersom jag bakar mycket. För att få ett perfekt bröd behöver degen knådas ordentligt så att brödet blir härligt segt och saftigt.

Elvispen är min favorit i köket. Det är så himla mycket enklare att få till en bra majonnäs (särskilt om du gör till många) med elvisp än om du slår den för hand. Ett tips är att blanda i lite crème fraiche eller gräddfil i slutet, då får du en fluffigare och inte lika stabbig majjo.

– Jag älskar mortlar och har tre stycken hemma! Det perfekta redskapet när du vill krossa stora råvaror, göra salsa, stöta kryddor …

– Mina keramiska knivar vill jag inte heller vara utan. De håller skärpan länge och är otroligt lätta.

Vitvaror och köksmaskiner från Electrolux HomeVitvaror och köksmaskiner från Electrolux Home

Av Moa Suominen
Foto Per-Erik Berglund

Matintresset startade med Super Sundays

Nyfiken och glad, men otålig. Så beskriver Amir Kheirmand sig själv när vi träffas inför en matfotografering.

– Jag tror att det är viljan att alltid hitta på något nytt som gör att jag lyckades vinna Sveriges Mästerkock, säger Amir.

Matintresset har funnits sedan han i 20-årsåldern flyttade hemifrån till en egen lägenhet i Västerås och började viga kvällarna åt matlagningsprogram på tv. Tillsammans med kompisarna startade han fenomenet ”Super sundays”, där de under söndagar träffades, handlade och lagade stora mängder mat till veckans matlådor.

– Polarna har alltid varit mina försökskaniner. Jag lagar väldigt sällan en maträtt två gånger, jag vill alltid testa något nytt. Man brukar säga att man ska laga något man kan när man får gäster, men jag brukar göra tvärtom och säga till min sambo Karin – nu kör vi bara!

Karin, som pluggar till sommelier, står för dryckesinspirationen när det lagas mat hemma hos paret. Det var också Karin som fick Amir att söka till programmet.

– Jag låg och slösurfade en lördagsmorgon och skickade in en anmälan på vinst och förlust. Två dagar senare kom ett besked om att jag var välkommen på audition.

Det blev starten på en spännande tid med intervjuer, matlagning – och nerver.

– Jag tror att jag var som mest nervös första programmet när jag skulle få veta om jag var bland topp 40. Jag ville så gärna ha det där förklädet.

Amir slänger ner några bitar högrev i en slow cooker, en modern variant av den klassiska lergrytan, där köttet och grönsakerna reder sig själva under några timmar.

Slow cookern är verkligen en bra produkt för stressade familjer som vill laga bra käk från grunden, säger Amir.

Han kommer in på vad vinsten inneburit för honom. Jobbet som partner på en reklambyrå har fått stå tillbaka för matlagningsevenemang och boksigneringar av den egna kokboken ”Världens bästa mat” (Bonnier Fakta).

– Det var verkligen fantastiskt roligt att få möjligheten att göra en egen kokbok. Min grundtanke var att göra en kokbok helt utan måttangivelser, för att få folk att experimentera mer, men där sa min förläggare nej direkt, säger Amir och skrattar.

Rustika, street food-inspirerade recept med nedslag i såväl det spanska som amerikanska och thailändska köket blandas med bilder från Amirs resor. När Amir själv får välja mat blir det ofta asiatiskt.

– Det finns så sjukt många goda sätt att experimentera med smakerna i asiatisk mat. Kombinationen av hetta, syra, sötma och sälta – den är oslagbar!

Amir broderar ut en beskrivning av ingredienserna till Som tam, en het papayasallad, som han för första gången åt på stranden på Koh Samui i Thailand. Just resor har betytt mycket för Amirs passion för mat, det är då han upptäcker nya smaksensationer.

– Är det något jag tror kommer att bli trendigt inom matlagning framöver är det just att blanda ihop olika länders kök. Det har ju visserligen varit inne de senaste tio åren, men vi kommer nog se ännu mer sköna blandningar.

En stor marmormortel fylls med färska örter och Amir droppar i olivolja medan han pratar vidare om sin andra passion – bröd.

– Jag brukar kalla mig själv brödoman. Jag bakar nästan varje helg, och är en riktig surdegsnörd. Bröd är min stora last, men jag äter å andra sidan inte så mycket potatis, ris och pasta.

Vi kommer in på framtiden och hur den ser ut. Titeln Sveriges Mästerkock har gett Amir möjligheten att nå ut med sitt matbudskap, och sedan programmets slut får han dagligen bevis på uppskattning genom brev och mejl från privatpersoner.

– Det är fantastiskt. Jag får brev från föräldrar som berättar att jag hjälpt dem få upp deras barns matintresse. Ovanpå det har jag säkert fått 100 brev av barn som vänder sig till mig direkt, och det är något jag skulle vilja förvalta.

Amir kommer in på ett framtida projekt som går under arbetsnamnet Kastrullkampen, en nationell tävling i matlagning för 9–13-åringar.

– Min dröm är att kunna engagera barn kring mat. Vi lagar mat i snitt 20 minuter per dag, och många önskar att det gick ännu fortare. Det är en utveckling som jag vill bort ifrån. Vinsten vill jag förvalta genom att kunna påverka på ett roligt sätt utan pekpinnar. Mat behöver inte vara så allvarligt och handla om att följa recept till punkt och pricka. Tycker du att det du lagar är gott – då är det gott!

Amir Kheirmand, vinnare i Sveriges mästerkock 2014 

Electrolux Home frågar Amir

Bor: I Västerås tillsammans med sambon Karin.

Aktuell med: Kokboken ”Amir Kheirmand bjuder på Världens bästa mat” (Bonnier Fakta) och diverse matevenemang.

Favoriträtt: Allt med bröd. ”Nybakad surdegslimpa med extrasaltat smör, plommonmarmelad och Västerbottensost – kan det bli godare?”

Dryck: Öl. ”En blaskig, iskall lager går alltid hem hos mig.”

Bästa redskap: Elvisp. ”En effektiv modell är oumbärlig när du ska göra emulsioner. ”

Mitt bästa tips: ”Använd rumsvarmt kött när du ska steka eller grilla och ha hög temperatur så slipper du kokt kött.”

Recept från Sveriges mästerkock - Pulled beef 

Amir delar sitt recept med Electrolux Home

6 portioner

Tid: 7 timmar, varav 6 timmar i ugnen

1,5 kg nötbog eller högrev (benfri)
Salt och svartpeppar
1 köttbuljongstärning, smulad
2 msk paprikapulver
1⁄2 dl olivolja
1 dl ketchup
3 vitlöksklyftor, pressade
1⁄2 dl farinsocker
1⁄2 dl soja
3 msk rödvinsvinäger
1⁄2 dl vatten
2 gula lökar, skalade och grovhackade

Gör så här:

Sätt på ugnen på 125°.

Klappa in köttet med salt, peppar, buljong och paprikapulver. Blanda ihop en marinad med olivolja, ketchup, vitlök, farinsocker, soja, rödvinsvinäger och 1⁄2 dl vatten.

Lägg löken i botten på en eldfast kastrull. Placera köttet ovanpå och häll marinaden över köttet. Se till att köttet blir ordentligt täckt av marinaden på alla sidor. Sätt ett lock på och stek i ugnen i 6 timmar.

Ta ut kastrullen och låt köttet vila i 30 minuter. Sleva bort fettet som flyter upp.

Dra isär köttet med två gafflar och blanda ihop med såsen i kastrullen. Smaka av med mer salt, peppar och vinäger om det behövs.

Tips!

Amirs pulled beef går lika bra att laga i en slowcooker! Läs mer om produkten här!

Göra om hela köket? Upptäck Sentens!

Skriv ut