Funktionellt kök Header.jpg

”Ett funktionellt kök gör dig till en bättre kock”

Med en utvecklad känsla för smak, ett estetiskt upplägg och stenhårda nerver lyckades Jennie Walldén vinna Sveriges Mästerkock 2013. Här delar hon med sig av sina bästa knep och tipsar om produkterna som tar din matlagning till en högre nivå!

Jennie Walldén, Sveriges Mästerkock 2013


Bor:
Utanför Malmö tillsammans med man och två barn.

Bok: Kokboken ”Smaker i mitt hjärta” och programmet ”Mitt kök” tillsammans med kocken Tommy Myllymäki.

Favoriträtt: Svensk skaldjursplatå. ”Min favorit innehåller havskräftor, räkor, ostron, svensk hummer och krabba.”

Dryck: Champagne. ”Jag gillar alla vita, bubbliga drycker. Pol Roger är en klassiker.”

Bästa redskap: Kniven. ”Vassa knivar är A och O. Slipa dem med jämna mellanrum och handdiska alltid.”

Mitt bästa tips: Smaka. ”Investera i ett gäng avsmakningsskedar och smaka av hela tiden när du lagar. Ska du ha chili i maten? Smaka en liten bit för att se vilken styrka just din frukt har.”

Ett spännande äventyr. Det var vad Jennie Walldén ville ha när hon sökte till tv-programmet Sveriges Mästerkock. Och det var precis vad hon fick.

– Det var en av de roligaste sakerna jag gjort i mitt liv och jag har många fina minnen från den tiden, säger Jennie Walldén.

Årets säsong av programmet har Jennie spänt följt från tv-soffan. Bland deltagarna har Amir Kheirmand blivit lite av en favorit.

– Han är en soft person som tar saker med ro. Det tycker jag är rätt inställning. Sedan gillar han asiatisk mat, precis som jag, och har förmågan att visa upp rätterna på ett sätt så att jag nästan kan känna hur de smakar från min plats i soffan.  

Vad krävs då för att bli en Mästerkock? Enligt Jennie är svaret ”kunna laga mat” inte helt givet.

– Jag skulle säga att du måste kunna laga mat framför en kamera, och det är en väldig skillnad. Du kan vara hur duktig som helst på att styra upp en middag för dina vänner en lördag när du haft åtskilliga timmar till planering och tillagning. I programmet är du hänvisad till råvaror du inte vet något om, eller känner till innan, och med dem ska du göra något fantastiskt på 60 minuter. Du måste behärska många delar och vara bred i din repertoar.

Att ha ett välutrustat kök är enligt Jennie en viktig del för att kunna bli en bra kock.

– För att matlagningen ska vara rolig och du ska känna att du utvecklas tycker jag att det underlättar om man jobbar med bra produkter.  

När hon var med i programmet fick hon chansen att prova vitvaror med nya funktioner, bland annat den ångugn som i dagarna tagit plats i hennes eget kök.  

– Den är fantastisk och har en riktigt vass varmluftsfunktion. Med hjälp av intervallånga kan jag laga kyckling, grönsaker och fisk med perfekt resultat. Dessutom kan jag baka bröd med knaprig skorpa utan problem.

När det kommer till redskap finns det flera hjälpredor Jennie inte kan vara utan. En riktigt bra stavmixer hjälper till att fixa såser, pesto, puréer och gör ett fint skum på soppan och köksassistenten hjälper till med brödbak och desserter.

– När jag väljer hushållsapparater satsar jag på kvalitet. Min tumregel är att alltid kolla på effekten på allt som har en motor och välja den starkaste.

Ett välplanerat kök, funktionella vitvaror och produkter tar dig en bra bit på vägen, men enligt Jennie är det allra viktigaste att laga mat med glädje.

– Lagar du mat när du är arg blir den inte lika god. Mat handlar om omtanke om en annan människa. Lägg ner kärlek i din matlagning så märker du skillnad på resultatet.

Mästerkocken tipsar:


Kök”En stavmixer med hög effekt låter dig lyxa till din släta soppa. Koka upp soppan (det måste vara någon mejeriprodukt i för att få till ett bra skum), lägg stavmixern mot ytan och låt knivbladen jobba upp ett fint skum.  Du kan också blanda turkisk yoghurt med örter och vitlök och mixa dem till ett örtskum. Superenkelt, passar till både fisk och kyckling.”

”En riktigt bra spis är A och O. En induktionshäll med flera zoner hjälper dig att lyckas i köket. Det ska gå snabbt att få till kokande pastavatten och en fin yta på din köttbit.”

”En bra ugn ska hålla jämn temperatur. Jag är såld på min nya ångugn som verkligen lyfter smakerna på maten.”

Tipsa en vän

Skriv ut

Hos Electrolux Home

Låt miljötanken prägla såväl ditt val av kök som vitvaror.

fiveyear.png
svanen.png
freeDelivery.png

CHATTA MED OSS

Behöver du hjälp? Chatta med oss och få svar på dina frågor direkt.

Starta chatten
Chat

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Laddar...