Louise Header.jpg

Från Mästerkock till proffskock

När Louise Johansson en långtråkig eftermiddag slösurfade på VVS-firman där hon jobbade, såg hon att TV4 sökte amatörkockar till en tv-satsning. Louise sökte, vann och blev Sveriges Mästerkock med svenska folket. Nu driver hon eget, arbetar som kock och skriver kokböcker.

Louise

Foto Martin von Brömssen

Att få ägna hela dagarna åt att skapa nya recept och laga spännande maträtter är en dröm som gått i uppfyllelse för Louise Johansson. 

Med nya kokboken hoppas hon inspirera svenska folket att laga mat att njuta av. 

Det har gått två år sedan Louise Johanssons dröm om en framtid inom restaurangbranschen blev verklighet i och med att hon vann tävlingen Sveriges Mästerkock.

Då jobbade den då 25-åriga Louise på föräldrarnas VVS-firma i Kungälv, längtade intensivt efter något kreativt att göra och ägnade sin fritid åt att ta fram spännande recept som hon lagade till och bjöd vännerna på.

I dag driver Louise egna firman Taste by Louise, skapar nya recept, stylar mat, jobbar som kock och gör succé med sina kokböcker. I dagarna kommer hennes andra bok ut

52 helger – smaker för årets alla tillfällen.

– Jag trodde inte ens att jag skulle komma med i tävlingen, säger Louise, där hon tar emot i den nybyggda villan i bergen ovanför Stenungsund.

 

Mixer

Ödmjukheten verkar vara ett starkt personlighetsdrag hos henne, men samtidigt syns tecken på en enastående målmedvetenhet. På garageinfarten står firmabilen med hennes logga utmed sidorna parkerad och innanför ytterdörren har hon sitt hemmakontor, med väggarna täckta av lappar om fotograferingar och uppdrag. I det rymliga Sentensköket står hennes första kokbok, Taste by Louise, välanvänd på ett ställ i fönstret och köksbordet är täckt av utskrifter från den nya boken, som väntas komma från tryckeriet vilken dag som helst.

Mitt i allt är Louise lugnet själv och lägger upp råvarorna till den fantastiska höstkakan hon ska baka.

– Jo. Jag är en lugn person. Det är nog också delvis därför jag vann Mästerkocken. Jag kan behålla lugnet i stressiga situationer, säger Louise, och berättar om den deltävling då hon plötsligt fick veta att hon skulle laga en indisk gryta. Just indiskt är inte hennes starka sida, och nervositeten kom som ett brev på posten.

– Men så intalade jag mig att jag stod här hemma i mitt kök och lagade mat till mina vänner, och då ordnade det sig, konstaterar hon.

Naturligtvis krävs det en stor portion talang för att vinna en så pass prestigefylld tävling för amatörkockar som Sveriges Mästerkock faktiskt är, och när Louise har funderat en stund tillägger hon:

– Jag har ett brett kunnande vad gäller matlagning och är duktig på att presentera olika maträtter visuellt.

Och det syns när man bläddrar i hennes kokböcker. På vackra, aptitretande bilder radas maträtt efter maträtt upp, som samtliga får det att vattnas i munnen.

– Jag älskar ju mat! Och nu, när jag skrev den senaste boken, 52 helger, fick jag leva med mina recept och matlagningen under ett helt år. Det var fantastiskt.

Samtidigt som hon knäcker ägg, smälter smör och choklad och blandar hela härligheten i den röda köksmaskinen berättar hon om sin matlagningsfilosofi, som i mångt och mycket härrör från vår svenska husmanskost.

– Men jag lägger ofta till en extra dimension för att rätten ska få det där lilla extra. Samtidigt ska det inte vara för krångligt: mat ska vara enkelt att laga och ska alltid innehålla riktigt bra råvaror.

När fotografen lite senare börjar fotografera märks Louises kreativa ådra tydligt. Hon flyttar ett ägg en centimeter till höger, ångrar sig och flyttar det tillbaka. Hon fyller en skål med mjöl, tar några steg bakåt, betraktar kritiskt resultatet och byter skål. Så fortsätter det, tills hon känner sig 100 procent nöjd med resultatet.

– De flesta maträtterna i boken har fotats här i köket. Här känner jag mig hemma, och det är utformat på det sätt jag vill, säger Louise och visar den extra breda bänkskivan av svart granit.

Där har hon bakat många limpor eftersom skivan, enligt Louise, är perfekt att baka på. Och vid köksön med utsikt över trädgården och det sprillans nya uteköket finns det plats för många matlagningsglada vänner.

– Vi lagar gärna mat tillsammans, det är ett roligt sätt att umgås, förklarar hon.

Och även om Louise har planer på att själv driva restaurang i framtiden är det inte dags än. Nej, hon är ödmjukare än så inför yrket, trots att hon är utbildad kallskänka, Mästerkock och får ständiga förfrågningar om att vara med och utveckla recept. Louise vill lära sig hantverket från grunden och jobbar därför just nu som kocklärling på en finkrog. 

 

Brownie

Brownie med kola och nötter

- 150 g mörk choklad
- 150 g smör, rumstempererat
- 2 ½ dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2 msk smör till formen
- ½ dl ströbröd till formen

 

Toscafudge

- 3 dl blandade rostade nötter
(t.ex.pistagenötter, pekannötter och mandel)
- 1 dl råsocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl vispgrädde
- 50 g smör

 

Värm ugnen till 175°, varmluftseffekt. Bryt chokladen i bitar och smält den över ett varmt vattenbad.Smöra och bröa en bakform med måtten 20 x 15 cm. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker vitt och poröst.Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Rör i den smälta chokladen och blanda till en slät smet.Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner tills allt har blandats. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten när den är klar. Koka upp och sjud sirap, råsocker och grädde till kolan i 5–7 minuter tills konsistensen tjocknar och blir knäcksmetsliknande. Hacka under tiden nötterna grovt. Sänk värmen på kolan och tillsätt smör och rör till en jämn och glansig kola. Blanda i nötterna och häll nötkolan över kakan.

 

Tipsa en vän

Skriv ut

Hos Electrolux Home

Låt miljötanken prägla såväl ditt val av kök som vitvaror.

fiveyear.png
svanen.png
freeDelivery.png

CHATTA MED OSS

Behöver du hjälp? Chatta med oss och få svar på dina frågor direkt.

Starta chatten
Chat

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Laddar...