dagboken-del-1-top.jpg

Följ med på Agneta och Teddys köksresa

I flera år har Agneta och Teddy Wallén drömt om att bygga om sitt kök. Nu äntligen är det dags.

Agneta och Teddys köksresa

Det första vi lägger märke till när vi kliver in i Agneta och Teddy Walléns hemtrevliga hall är den glada röran av hundar som kommer för att hälsa.

Det andra vi ser är den fantastiska havsutsikten som breder ut sig framför oss tack vare de stora fönstren längs med hela husets långsida. Det känns nästan som om vi befinner oss på vattnet eftersom endast det stora trädäcket utanför skiljer oss från vattenytan.

– Så fort det blir tillräckligt varmt öppnar vi dörrarna och tillbringar hela dagarna ute på altanen. Då äter vi alla måltider utomhus och fäller ner markisen om det blir för varmt eller om det regnar, förklarar Agneta, samtidigt som hon serverar kaffe på glasverandan som en försiktig vårsol har värmt upp.

Men än ligger snön djup och det är långt kvar till sommaren. Först ska familjen Walléns kök totalrenoveras, innertaket ska rivas och hallen ska byggas om. Ett projekt som beräknas ta ett par månader, men som Agneta och Teddy har drömt om i flera år.

– Vi byggde om köket för 15 år sedan i samma veva som vi flyttade hit, och nu börjar det bli dags att göra om igen, säger Teddy, som är den i familjen som lagar mest mat.

Han visar in oss i köket som trots att det har 15 år på nacken ändå är relativt välbevarat. Det är dock opraktiskt, och eftersom familjen tycker om att umgås runt matlagningen kommer det nu att förses med rejäla arbetsytor. Spisen har visserligen en massa fiffiga funktioner: grill, fritös, gas och el, men nu ska den bytas mot gas.

– Det är det enda man behöver om man ska laga riktigt god mat, säger Teddy.

En snabb rundvandring i parets hem visar att möbleringen har anpassats till utsikten. Man kan njuta av havet överallt, och det kommer man också kunna göra från köket i samband med att det byggs om.

För närvarande skymmer ett stort överskåp utsikten, vilket gör att man känner sig instängd i det förhållandevis lilla och avlånga köket.

Redan innan Agneta och Teddy bestämde sig för ett kök från Electrolux Home visste de att överskåpet skulle rivas och att också köket skulle anpassas till utsikten. Men inte så mycket mer innan de började sin jakt på den perfekta köksleverantören.

– Det är enormt mycket att ta ställning till innan man ens kan påbörja en renovering. Vi har haft en lång rad besök hos olika köksleverantörer, konstaterar Agneta.

Att valet till slut föll på Electrolux Home har flera orsaker. Paret hade hört talas om att Electrolux Homes kök hade hög kvalitet, och när de träffade säljaren Thomas Magnusson föll allt på plats.

Innan valet av drömkök från Electrolux Home

– Man kan säga att det var Thomas som gjorde att vi till slut bestämde oss. Personkemin stämde och han hade vettiga åsikter om hur vi skulle kunna göra här inne även om vi redan hade bestämt oss för många lösningar, berättar Teddy.

Thomas Magnusson, som kommit för att ta de sista måtten och för att visa den sista versionen av ritningen han gjort i datorn, håller med. Agneta och Teddy hade, precis som så många andra köksköpare, redan mycket klart för sig.

– De flesta kunder vi besöker har redan funderat mycket på hur de vill ha köket. Vissa saker brukar vi behöva hjälpa till med, som att man behöver rejäla arbetsytor mellan spis och diskho till exempel.

Ibland får man mer eller mindre trolla med knäna och använda den lilla ytan som finns. Han visar på ritningen och förklarar att det kommer att bli en bred köksö för att få mer arbetsyta.

– Vi visste till exempel att vi ville ha ett vitt kök, men det var ändå mycket att ta ställning till som Thomas kunde hjälpa oss med, säger Agneta.

Att överskåpen skulle rivas för att få fram utsikten kändes självklart. Men att få till det på ett smart sätt visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Köket i sig är ganska trångt, och här var det nödvändigt att kunna sitta runt köksön och äta och samtidigt kunna njuta av utsikten, förklarar Thomas.

– Köksön ja. Vår son har precis kommit hem från USA och när han var här häromdagen visade vi hur vi skulle göra. Han undrade varför vi inte kunde höja köksön lite? Den är så låg, funderar Agneta.

Thomas tar rutinerat fram måttstocken, mäter och säger efter några sekunders funderande:

– Det är inte för sent än. Köket levereras om en månad, så om ni vill att vi ska höja köksön kan vi absolut göra det.

Paret har bestämt sig för rejäla stenskivor på köksön, men det var inte ett alldeles självklart beslut. Från början hade de tänkt sig träskivor.

– Många av kunderna vill ha träskivor från början, men trä kräver underhåll på ett annat sätt. Jag brukar fråga om kunden har träbåt, och vet vad det innebär, förklarar Thomas.

För att få köket lite rymligare kommer köksön att flyttas ut en bit i det som fungerar som en passage mellan kök och glasveranda.

– Om en månad kommer köket att levereras och innan dess måste allt vara rivet, säger Thomas.

Agneta och Teddy har redan från början bestämt sig för att låta en snickare sköta hela renoveringen. I källaren finns ett litet pentry som de kan använda under tiden.

– Dessutom har vi planerat in ett par resor under tiden, berättar Agneta.

Köksinredaren Thomas Magnusson om familjen Walléns kök:

"Teddy och Agneta Wallén har bestämt sig för att låta sätta in vårt kök Gård vit, ett traditionellt svenskt kök och som passar bra i deras hus.

Eftersom det inte finns så många väggar i deras befintliga kök, och inte heller så stor yta är den största utmaningen att få till förvaringen samtidigt som hela köket ska ge ett harmoniskt intryck.

Att ta bort baröverdelen som skymmer utsikten är ett självklart alternativ. Ingen bygger så i dag. I stället väljer vi att sätta in hurtsar i bardisken i form av två karusellskåp och det kommer att räcka. Många stirrar sig blinda på förvaringen, och även om det är en viktig del i ett kök kan man fråga sig om man verkligen behöver så mycket? Behöver man ett helt skåp till plastburkar, till exempel? Innan man bestämmer sig för vilket kök man ska köpa bör man tänka igenom det och fundera på hur man i stället kan vara lite mer utrymmeseffektiv.

Exempel på kök från Sentens

Paret har sedan tidigare en spis från Husqvarna med bland annat en fritös. Det visade sig att de i princip aldrig använder fritösen, så nu blir det en helt ny modell med två gashällar med dubbla lågor och en gashäll med enkel låga. Det kommer att passa dem, eftersom de endast vill ha gas.

Diskhon blir en stor ho med plats för plåtar och en liten utslagsvask intill. Nuförtiden diskar man nästan bara plåtar och knivar för hand, så det här är ett praktiskt val som passar deras smak.

Taket kommer att sänkas och förses med spottar. Det blir dessutom underskåpsbelysning och belysning i vitrinskåpen. Sammantaget blir det en bra och varm belysning, som dessutom går att dimra, vilket ger en bra arbetsbelysning när det finns behov för det.

Vi har fått till det bra med arbetsytorna i det här köket. Det normala är att man försöker få en yta mellan vatten och spis som är 80 centimeter. Här går inte det, men vi har ändå lyckats få till en yta som är 70 centimeter, och det räcker. I gengäld blir det en stor köksö, och jag är övertygad om att Agneta och Teddy kommer att gilla att stå och jobba vid den, med den fina utsikten.”

Ladda ner ritningen »

Här hittar du DEL 2

Foto: Malin Cropper

Skriv ut