julinredning-native-800x440.jpg

7 Inredningstips som gör köket extra mysigt inför julen

Julen är vår mest traditionella högtid och en tid då köket står i centrum. I år ser julen lite annorlunda ut, men även om du dukar till färre går det att skapa julstämning genom att inreda köket med vackra burkar, ljus och växter. Här är sju inredningstips till dig som vill skapa mysig julstämning i köket.

1. Byt köksbänk inför julens bak

Under julens högtider kommer köksbänken att användas flitigt. När vintermörkret lägger sig är det perfekt att ägna sig åt bakning. Passa på att byta bänk – en ganska enkel förändring som gör enorm skillnad åt hela köket. En marmorskiva är vacker att titta på och passar i de flesta kök. En robust träbänk skapar en ombonad myskänsla – den åldras dessutom vackert med tiden.

2. Metaller skiner upp

Olika metaller får våra kök att stråla på festen och återkommer i allt från köksblandare, beslag och spiskåpa. Låt metallerna bli detaljerna som sticker ut lite extra och höjer stämningen. Krom och stål passar i alla kök. För den som vill addera lite mer värme är mässing och koppar fina alternativ.

3. Trolla bort oredan

Göm köksmaskiner, skrymmande bunkar, stora kokkärl och andra prylar med hjälp av praktiska förvaringslösningar. Köket blir mer trivsamt och inbjudande, och lättare att hålla snyggt. Kanske räcker det med en smart storstädning. Passa annars på att investera i till exempel en kryddhylla du monterar inne i ett köksskåp, eller varför inte en invändig diskhylla som döljer disken på tork. Eller ett praktiskt nedfällbart bord med extra förvaring som monteras på väggen och tar noll plats när det inte används.

4. Skogsfärger skapar julstämning

Den lite slitna retrokänslan ger perfekt mysfaktor inför vinterns fester. Nästa år kommer gröna och bruna nyanser starkt så passa på att välja dessa naturtoner redan nu. Varför inte byta ut köksluckorna eller stänkskyddet och välja färger som för tankarna till gran, mossa eller skira löv? Placera ut kryddor och krukväxter i lerkrukor för den rätta naturnära och ombonade känslan i köket.

5. Pynta köket med julens färg

Retroköket är populärt och inte minst röda detaljer i allt från luckor till köksmaskiner kommer starkt. Rött ger dessutom julkänsla. Den som inte vill skaffa röda skåpluckor kan enkelt addera med en röd kaffekokare eller mixer, eller varför inte röda vackra burkar som givetvis får stå framme.

6. Mys med ljus

Ljuskällor är kanske det viktigaste för att skapa julstämning. Oavsett stil i köket är det med lampor som du kan få till olika stämningslägen. Stark arbetsbelysning är givetvis viktig under matlagningen. Men se till att lamporna har dimmer för att enkelt skapa en hemtrevlig känsla när gästerna kommer. Tänd levande ljus i lyktor och ljusstakar.

7. Koppardetaljer ger känsla av jul

Skinande kopparkärl på väggarna ger en alldeles speciell värme i köket. Men du behöver inte farmors gamla kopparbunkar för att få till den rätta julkänslan. Koppardetaljer i köket är väldigt populära. Prova att till exempel byta ut beslagen på skåpluckorna till beslag med koppar-look eller antik stil. Skaffa kopparljusstakar på köksbordet för att höja stämningen.

______________________

Nyfiken på Sentens? Hos oss hittar du Svanenmärkta kvalitetskök. 

Skriv ut