
Värmande glögg med kryddig ingefära och kanel
Vad vore julen utan glögg? Testa göra din egen på spisen eller i en slow cooker. Vi har ett värmande recept på glögg med kryddiga smaker och tips på annat gott till fikat som fröknäcke och chokladfudge.
Hemgjord julglögg
En klassisk glögg med alla kryddor som hör julen till. Koka den på spisen eller i din slow cooker och servera med skållad mandel och russin.
Ingredienser:
2 kanelstänger
12 hela kryddnejlikor
2 bitar hel, torkad ingefära
1 tsk hela kardemummakärnor
3 pomeransskal
2 dl russin
2-3 dl vodka
2 flaskor rött vin
2–3 dl socker
Gör så här:
1. Lägg kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin i en skål med tillhörande lock. Häll på vodkan tills kryddorna är helt täckta. Förslut med tätslutande lock. Låt stå och dra i fyra dagar. Skaka gärna burken då och då.
2. Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt två flaskor rött vin samt 2 dl av sockret. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av och häll eventuellt i mer socker.
3. Häll upp glöggen på väl rengjord flaska och förvara svalt. Glöggen håller sig minst tre månader. Hetta upp glöggen innan servering, utan att den kokar och servera med russin och skållade mandlar.
Glögg i slow cookern
Följ punkt 1. Sila av vätskan i slow cooker-grytan och sätt på medelfunktion. Tillsätt två flaskor rött vin samt 2 dl av sockret. Värm på medelvärme tills sockret löst sig. Smaka av och häll eventuellt i mer socker. Följ punkt 3.
Tips!
Använd slow cookern att servera glöggen ur. Ställ in på serveringsläge eller låg värme så håller du drycken varm under hela bjudningen.
Världens godaste fröknäcke
Vi bjuder på ett tunt och smakrikt fröknäckebröd som är helt glutenfritt. Baka och ta med dig som present till värdparet i jul eller servera det som tillbehör på ostbrickan. Försvinnande gott!
2 plåtar
Ingredienser:
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2,5 dl vatten
Flingsalt
Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Blanda majsmjöl, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, linfrön och salt i en skål. Häll i rapsoljan och slå över 2,5 dl kokande vatten. Rör ordentligt och låt smeten svälla ett par minuter. Fördela smeten över två plåtar täckta med bakplåtspapper. Lägg sedan ett bakplåtspapper över respektive plåt och tryck ut smeten över hela plåten. Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 150° ca 60 minuter. I varmluftsugn kan man grädda båda plåtarna samtidigt och få ett krispigare resultat. Låt brödet svalna och bryt det sedan i lagom stora bitar.
Chokladfudge med hassel- och pistagenötter
Det perfekta julgodiset för dig som älskar choklad! Den här fudgen är mjuk, krämig och smakar himmelskt gott. Vill du byter du ut nötterna till dina favoriter. Saltade jordnötter blir en trevlig variant!
Ca 30 bitar
Ingredienser:
350 g mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
30 g smör
En nypa salt
75 g pistagenötter
75 g hasselnötter
Garnering:
30 g pistagenötter
30 g hasselnötter
Gör så här:
Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med kondenserad mjölk, smör och salt i en kastrull på svag värme. Rör om då och då tills allt är har smält till en slät massa. Skala nötterna och krossa eller hacka dem grovt. Blanda ner dem i chokladsmeten. Häll upp i en form klädd i bakplåtspapper, ca 15 x 20 cm.
Hacka resten av nötterna grovt och strö över fudgen. Ställ formen svalt och låt allt stelna. Skär sedan upp i små fyrkantiga bitar.