Välj rätt stekpanna

Hitta din butik

Hem

Sök

välj rätt stekpanna

Välj rätt stekpanna

Välj en stekpanna som passar din spis och dina behov. Vi guidar dig till rätt val och reder ut hur du bäst tar hand om din stekpanna.

Spara energi
Välj rätt stekpanna för din matlagning
Sköteselråd stekpannor
Olika typer av stekpannor
Liten stekskola

Att välja stekpanna kan vara en djungel. Med hjälp av Micael Wärenfeldt, Butikschef Electrolux Home Hornsgatan i Stockholm, reder vi ut vad som är viktigt att tänka på vid val av stekpanna.

Börja med att utgå från den spis du har:

  • Traditionell elspis: kräver en gjuten stekpanna med tjock botten för ett ultimat resultat.
  • Gasspis: tunnare stekpannor kan användas eftersom en plan botten inte är lika viktigt.
  • Induktionsspis: kräver panna med magnetisk botten.

Spara energi med en rätt anpassad stekpanna

  • Tjocklek: Det kan vara värt att investera i en dyrare stekpanna med tjock botten för att undvika att den slår sig. Tack vare flera lager beläggning tål en dyrare panna med tjock botten högre värme, leder värmen bättre och är mer energieffektiv.
  • Material: Stekpannor tillverkas i flera olika material och med olika beläggningar. Det vanligaste materialet är aluminium med en ytbeläggning, t. ex. teflon. Fördelen med dessa pannor är att maten inte fastnar på samma sätt som i en gjutjärnspanna, men de är dock känsliga för metallredskap. 
  • Storlek: Tänk på att välja en stekpanna som passar din platta/kokzon. Enligt Micael Wärenfeldt gör många felet att bara ta hänsyn till pannans ytterdiameter när det är bottendiametern som är viktigast. För att spara pengar är det bättre att välja en lite för stor stekpanna än en för liten, då de flesta pannor har nedfasade bottnar.

Rätt stekpanna för din matlagning 

  • Form: Stekpannans form avgör vad som passar att laga i den. En panna med runda sidor lämpar sig för grytor och wok, medan en med lägre, utåtlutande sidor är bättre för t. ex. stekning av pannkakor. Micael Wärenfeldt tipsar om traktörpannan, en riktig allroundpanna som passar till att steka biff såväl som att laga köttfärsås.
  • Handtag: Vad gäller handtag kan det vara bra att välja en modell som även fungerar i ugnen, såsom metallhandtag. Om du har handtag i trä och plast bör du kontrollera vilken temperatur de klarar innan du ställer dem i ugnen. Vill du göra en praktisk investering är ett lock rätt val, då ett glaslock ger stekpannan samma funktion som en ugn genom att kapsla in ångan.

Skötselråd stekpannor

  • Värme: Högsta värme på plattan är alldeles för hög effekt för stekning, oavsett vilken spis du har. Värm alltid upp din stekpanna på medelvärme och satsa på att steka i 165–185°, som är normal stekvärme. När maten bränner fast så bränns även eventuell beläggning, vilket förkortar pannans livslängd. 
  • Förebyggande åtgärder: Innan du börjar använda din gjutjärnsstekpanna kan det vara bra att bränna in den med ett lager matolja som ”mättar” pannan. Att stryka in pannan med olja kan också vara räddningen om den börjat rosta.
  • Rengöring: En väl rengjord stekpanna håller längre, diska därför ur den noga efter användning och torka av pannan direkt. Vissa pannor tål maskindisk, men håller längre vid handdisk. Om din panna känns ofräsch kan du koka ur den med vatten och eventuellt lite diskmedel (en maskindisktablett fungerar bra i alla modeller utom gjutjärn). 
  • Redskap: Vassa redskap i metall är stekpannans värsta fiende, du avhjälper problemet enkelt med plast-, silikon- eller träredskap. Sköter du din stekpanna med beläggning bör den hålla i ett par år, medan en rostfri eller gjutjärnspanna håller betydligt längre än så med rätt skötsel. 

 

Olika typer av stekpannor:

Belagd stekpanna

  • Klädd i non stick-material med olika namn beroende på varumärke.
  • Billigaste varianterna har 2-3 beläggningar, medan premiumpannorna har upp emot 7 lager.
  • Bra allroundpannor som möjliggör matlagning utan smör eller olja.
  • Passar allra bäst till stekning av ingredienser som ska tillagas vid låg temperatur utan tillsatt fett (lagom temperatur ligger på 170–180°).
  • Kan maskindiskas, men bör inte kombineras med metallverktyg.
  • Electrolux Home säljer belagda stekpannor från Pastrana OBH Nordica, Tefal, AMT.

Gjutjärnsstekpanna

  • Har lång livslängd och passar alla typer av spisar, även induktion.
  • Ger en bra och jämn värme, men kan upplevas som tung. I dag finns dock lättviktspannor i gjutjärn som väger betydligt mindre än sina föregångare
  • Passar för de flesta typer av matlagning, men behöver lite fett för att fungera optimalt.
  • Släpper en liten mängd järn vid tillagningen vilket kan förhöja smaken på kött och dessutom avhjälpa järnbrist.
  • Handdiskas i varmt vatten, helst utan diskmedel, och ska torkas direkt för att slippa rost.
  • Electrolux Home säljer gjutjärnsstekpannor från Ronneby och OBH Nordica.


Stekpanna med keramisk beläggning

  • Har en beläggning i keramik som är otroligt värmetålig (klarar temperaturer upp till 400°).
  • Ger köttet fin stekyta med minimalt tillsatt fett, är lätt att göra ren och passar alla typer av hällar.
  • Keramik är inte någon utpräglad släpp-lätt-beläggning som man kan tro vid första stekning, men materialet är tåligt och lättskött. 
  • Electrolux Home säljer keramiska stekpannor från OBH Nordica


Rostfri stekpanna

  • Kockarnas favorit tack vare den långa livslängden och de oslagbara stekegenskaperna
  • Finns med olika många lager stål, men generellt kan man säga att pannorna ger en bra värmespridning jämfört med belagda pannor, där kanterna inte blir lika varma
  • Alla typer av redskap kan användas och är inte nämnvärt känslig för repor
  • Kräver en del kunskap om du vill steka kött och slippa bränna det. Läs mer om hur du steker ditt kött nedan! 
  • Electrolux Home säljer rostfria stekpannor från Demeyere.

Så steker du kött på bästa sätt

Nyckeln till ett lyckat kött ligger i att steka på rätt värme. Här är fler användbara tips:
- Låt alltid köttet ligga framme en stund innan tillagning, rumstemperatur är lagom. 
- Satsa på att skära till ca 1 cm höga biffar. Låt fettranden sitta kvar på biffen under stekningen och skär bort den när det är dags att äta. 
- Stek alltid på medelvärme och använd helst flytande margarin, smör eller olja. Undvik lättmargariner. 
- Vänta alltid med att lägga i köttet tills smöret är lagom brynt, sänk värmen något och håll sedan en jämn temperatur under stektiden. Stek inte för mycket samtidigt, då kyls stekpannan ner.
- Köttets stektemperatur beror på typ av kött. Fläsk bör hålla en högre temperatur än nöt och lamm, då det kan innehålla trikiner som kan göra oss sjuka. 
- Med en stektermometer får du perfekt kött. Placera termometern i mitten av köttet där det är som tjockast. Nötkött bör ha en innertemperatur på 55–70° medan griskött behöver 65–85° för att anses färdigt. Självklart varierar temperaturen beroende på styckdel och om du gillar ditt kött blodigt eller välstekt. 
- I rostfria stekpannor är det viktigt att vänta ut köttet så att dess porer hinner slutas.  Vänder du köttet för tidigt kommer det att fastna. Läs därför på hur länge köttet ska stekas och lyft inte köttbiten innan dess. Varje gång du kollar om köttet fått fin färg släpps kall luft in och avstannar stekprocessen. 
- Ta alltid ur köttet ur pannan när det är färdigt. Drar du det åt sidan fortsätter tillagningsprocessen.

 


Spisar att steka på!

EKI6763AOX

19 995:-

EHA6040FOK

4 995:-

EHI8000F

9 490:-

DIN VARA HAR LAGTS I VARUKORGEN

Beställningsvara!
OBS! Denna produkt finns ej i lager och vi kommer inte att kunna leverera inom vår vanliga leveranstid 2-7 arbetsdagar.
För att få reda på ungefärlig leveranstid ber vi dig ringa vår support på telefonnummer 0770- 77 01 03.

 Öppettider mån-tors 9-17, fred 9-16
Lunchstängt 12.00-13.00 

Helgdagar stängt

Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss