Köket är det nya vardagsrummet | Electrolux Home

Hitta din butik

Hem

Sök

Trend: Köket är det nya vardagsrummet

Det är i köket det händer. Här sker de bästa samtalen och trots att det är ungefär hundra år sedan vi slutade med öppen spis är köket fortfarande den naturliga samlingsplatsen.

65%

procent av oss har fasta platser runt middagsbordet

66%

Norrlänningarna är bäst på att äta middag vid en fast tidpunkt: 66 procent av norrlänningarna äter middag klockan 18. I storstäderna är vi mer flexibla.

72%

72 procent av oss dukar gärna med levande ljus under den mörka årstiden.

1/4

Läxläsning sker ofta i köket samtidigt som en av föräldrarna lagar maten. En fjärdedel av de barn som går i skolan gör läxorna samtidigt som mamma eller pappa fixar middagen.

Källa: Felixbarometern

Av Anna-Maria Stawreberg
Illustration: Valero Doval

För 20 år sedan var köket ett slutet rum med stängd dörr där framför allt kvinnan i familjen tillbringade en god stund framför grytorna innan det var dags för middag.

Numera står köksdörren ständigt öppen och gästerna hänger här redan innan middagen. Eller rättare sagt: Numera har köket inte ens några väggar, gästerna hänger här med köksredskap i handen och själva tillagandet har blivit en del av middagsupplevelsen.

– På sätt och vis kan man säga att vi är tillbaka där vi var för hundra år sedan. Också då var köket en naturlig samlingspunkt, där fanns det mat och värme. Nu umgås vi runt köksön i stället, konstaterar Ingela Stenson, omvärldsanalytiker och rådgivare inom mat- och livsstilsfrågor på analys- och strategiföretaget United Minds.

För det är inte bara när vi har gäster som vi samlas i köket. Stora delar av vårt hemmaliv tillbringas i köket, får vi välja själva är det gärna här vi sitter när vi jobbar hemma, barnen gör läxorna vid köksön och ska vi prata sätter vi oss vid köksbordet.

Därför är det viktigare än någonsin att köket är ett trivsamt rum där vi tänkt igenom våra behov.

– Det kök vi har hemma signalerar mycket. Det är en markering att ha ett ”stort och välutrustat” fint, nytt och fräscht kök och det signalerar att vi har ett starkt socialt umgänge, förklarar Ingela Stenson.

Och även om vi har ont om tid i de svenska hemmen, lägger vi trots allt stor vikt vid maten. De 30 minutrarna vi i snitt lägger på att laga vår middag följs av lika lång tid runt middagsbordet.

– Dessutom är vi svenskar duktiga på att äta lagad middag tillsammans. Att barnfamiljerna har så mycket aktiviteter att de slutat äta ihop är en myt. 75 procent av oss äter lagad middag tillsammans. Det är oftast då som hela familjen träffas, säger Ingela Stenson. Man ser ofta fram emot måltiden och hänger gärna kvar vid matbordet efter maten. Däremot vill vi laga mat lite kortare tid på vardagarna för att hinna äta ihop och välkomnar produkter som kan underlätta, till exempel förberedda livsmedel av olika slag och teknik som hjälper oss med tidsödande saker.

För att det trots alla aktiviteter ska vara möjligt att äta middag tillsammans har många av oss en relativt fast middagstid. Klockan 18 sitter majoriteten av det svenska folket samlad runt middagsborden, även om vi i storstäderna är lite mer flexibla.


Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss