Trender inom matlagning | Electrolux Home

Hitta din butik

Hem

Sök

Trend: Du är vad du äter

Visste du att ditt middagsbord är en hetare trendbarometer än cat walken i Paris? Det vi lagar till middag säger massor om både samhället och om oss själva.

Visst går det trender i matlagning, menar Ingela Stenson.

2013

vill vi veta var maten kommer ifrån. Höjden av status är att säga att vi själva plockat bären som vi gjort sylten av och en surdeg står och puttrar i var mans hem. Vi äter hellre lite mindre och noga utvalt än stora mängder mat som vi inte riktigt vet var den kommer ifrån.

Grönsaker blir allt vanligare av flera skäl: Det är miljövänligt, det är ekonomiskt och det är nyttigt.

Eftersom vi blir alltmer medvetna om miljön blir kompostering allt vanligare. På många orter hämtar kommunen matrester som sedan blir till bränsle. Vi blir också duktigare på att ta hand om maten och strävar efter att slänga mindre mängder mat.

Av Anna-Maria Stawreberg
Illustration: Valero Doval

En halvtimme om dagen. Så mycket tid lägger vi i snitt på att laga vår middag. Men då ska man också ha i bakhuvudet att vi förmodligen gått runt och grunnat på vad vi ska laga till ännu längre tid. För en stor del av våra liv kretsar kring maten. Dels för att mat naturligtvis är en förutsättning för att vi ska överleva, dels för att det är en av våra största njutningskällor.

– Vi gör ett ställningstagande genom vårt val av mat, säger Ingela Stenson, omvärldsanalytiker och rådgivare inom mat- och livsstilsfrågor på analys- och strategiföretaget United Minds. Vilken mat vi väljer där hemma, såväl när vi har gäster som när vi äter med familjen, säger alltså mycket om vilka vi är.

– Numera är det status att lägga tid på att laga mat och det är något vi gärna visar för omgivningen. Tid är vår nya bristvara, och har vi tid att laga mat är vi stolta över det, kommenterar Ingela Stenson. Förutom att maten ska få ta tid att laga (se bara på alla långkok och surdegar som puttrar i de svenska hemmen), finns det en faktor till som blir allt viktigare. Vi vill att vår mat ska ha en identitet.

– Vi vill veta var maten vi lägger på tallriken kommer ifrån, helt enkelt. Vi vill veta att vi ger våra barn rätt saker. Och det är inte särskilt konstigt. Det har bland annat med alla matskandaler och fuskmärkningar att göra, säger Ingela Stenson. Om det förr var trendigt att servera dyr och påkostad mat är det numera alltså mer ”rätt” att servera mat som vi valt ut med omsorg och kärlek, och som vi ägnat tid åt att tillaga. Det är alltså mer 2013 att servera en billig linsgryta och enklare kött som stått och kokat i en timme än en slentrianvald anonym entrecote. Och att servera en dansk vakuumförpackad fläskfilé som vi köpt billigt är numera något vi absolut inte skyltar med.

– Det handlar om trygghet och om ursprung. Vi vill veta varifrån maten kommer och att den har framställts under bra former, förklarar Ingela Stenson. Även om det är mer effektivt att gå och köpa en burk sylt på stormarknaden än att plocka bären själv och göra sylten, eller att det är billigare att köpa en limpa än att lägga timmar på att baka den, är själva matlagningsprocessen något som många av oss finner avslappning och njutning i. Det är som om matlagningen börjat bli en hobby för många.

– För många är det en kontrast till det vanliga jobbet där vi kanske sitter stilla åtta timmar om dagen framför en dataskärm. Att då få göra något praktiskt med händerna som resulterar i något välsmakande och väldoftande är avslappnande. Dessutom får man cred av vänner och familj när man skapat något gott och man känner sig stolt, konstaterar Ingela Stenson.

Men vad kommer vi då att äta de närmaste åren? Experterna spår att vi kommer att fortsätta äta enkel och rustik mat. Husmanskost kommer stort. Vi kommer också att äta mer grönsaker, inte bara som tillbehör i en sallad, utan också tillagade. Kött kommer vi att fortsätta med, men hellre lite kött av bra kvalitet än en stor köttbit som vi inte vet var ifrån den kommer. Närproducerat och ekologiskt, naturligtvis. Men vill du vara riktigt trendig finns det bara ett alternativ, enligt Ingela Stenson. – Gratänger. Det är helt klart på väg tillbaka.


Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss