Sveriges yngsta mästerkock Viktor Klemmedsson

Hitta din butik

Hem

Sök

Möt Sveriges yngsta mästerkock - Viktor Klemmedsson

Sveriges yngsta mästerkock Viktor Klemmedsson är förmodligen en av få 13-åringar som vet hur man tillagar en perfekt köttbit eller får till en klockren pannacotta. Hans matintresse föddes när han tröttnade på att äta smörgåsar till middag.

Slå till på Viktors favoriter

  • ESTM7500S

    ESTM7500S

    1 195:-
  • EHM6300

    EHM6300

    899:-
  • EKM4500

    EKM4500

    2 995:-
  • EOB9000X

    EOB9000X

Av Moa Suominen
Foto Per-Erik Berglund

Från att ha varit kräsen till mat som liten till att vinna Sveriges yngste mästerkock är steget långt kan man tycka, men när Viktor Klemmedsson berättar sin historia faller bitarna på plats. 

– Mammas mat har jag alltid tyckt bra om, men när hon började jobba i Norge i perioder och pappa lagade all mat var det inte lika kul. Det blev mycket fil och smörgåsar, vilket jag inte gillade, så då bestämde jag mig för att ta över i köket, säger Viktor. 

Mormor uppmuntrade till att söka till tävlingen

Det blev början till en rad matexperiment.
– Som förälder fick man titta bort och hoppas på det bästa när spisen och ugnen kom in i bilden, men som tur är har det gått bra, säger mamma Annelie och skrattar.

Att Viktor sökte till tävlingen Sveriges yngsta mästerkock har han sin uppmuntrande mormor att tacka för. Tiden från att han i maj 2013 skickade in sin ansökan till att han i september lyckades övertyga juryn med sin äppelcheescake och fick veta att han kommit med var nervös, precis som inspelningen av programmet som avslutades med att han stod ensam kvar som vinnare. När han sammanfattar upplevelsen är det med glädje.

– Det var verkligen en ”once in a lifetime-experience”, och så himla roligt. Skulle jag få frågan att göra om det skulle jag definitivt tacka ja, säger Viktor. 

Lokala råvaror viktigt för Viktor

Viktors köksfavoriter:

Stavmixern 
- Mitt absolut bästa redskap. Med den gör jag allt från soppa till purémousse.  

Elvispen
- Är också en otroligt användbar pryl. Med den vispar jag grädde och gör maräng. 

Köksmaskinen
- Den är toppen när man ska göra stora satser muffins, behöver en fluffig maräng eller bakar bröd. Dessutom använder jag den till att mala högrev till hamburgare.  

Ångugn
- Drömmen är att ha en ångugn att tillaga fisk och grönsaker i. Resultatet blir verkligen jättebra. 

Knivar
- Bra knivar är ett måste för mig. Global-knivarna är mina favoriter.

Sin matinspiration får han genom att kolla på matlagningsprogram och sluka kokböcker.När han själv lagar mat blir det mycket svensk husmanskost. För tillfället, berättar Viktor, har han snöat in på kött och provlagar allt från nöt till fågel och lamm.

– Vi har en jättebra butik med lokala råvaror i närheten av där vi bor. För mig är det viktigt med närproducerat, en mörad fläskfilé från Danmark smakar mest salt …

Senast han bjöd på mat blev det lammracks i ugn med ugnsstekt potatis, palsternacka och svamp och till det rödbetor med fetaost, pinjenötter och honung – en klassisk Viktor-rätt. 

Besök i Electrolux provkök

Samtalet förs in på tävlingen igen. Att han har lärt sig massor under inspelningen råder det inga tvivel om. Innan programmet började spelas in fick deltagarna besöka Electrolux provkök och lära sig hur hällar och ugnar fungerade. 

– Jag blev alldeles såld på ångugnen, det blev så himla bra resultat när vi lagade grönsaker och fisk i den. 

Teknikträning varje vecka

Varje vecka fick deltagarna en uppgift som berättade något om nästa inspelnings utmaning. Det kunde vara att man skulle öva sig på att vispa eller skala.

– Det blev många spekulationer hemma i köket, berättar mamma Annelie. Det var faktiskt inte så många gånger vi prickade rätt i våra gissningar, men Viktor övade i alla fall flitigt på tekniken.

– Just olika tekniker är något jag lärt mig massor om. Jag har t ex en helt annan knivkunskap än innan och börjar lära mig att se när köttet är färdigt utan att kika på termometern, säger Viktor.

Bra redskap är A och O

Vi kommer in på redskap som underlättar matlagningen. För Viktor är stavmixern helig i köket.
– Med den kan jag göra både soppor och puréer, den är väldigt användbar, precis som elvispen som jag använder mycket när jag bakar. 

Just bakningen har dock fått stå åt sidan till förmån för maten den senaste tiden, men när andan faller på tar Viktor fram sin köksmaskin och gör muffins, maräng och mousse.

Drömmer om att öppna egen restaurang

Riktigt flotta desserter är något han fått mersmak av att göra efter att han fick besöka kockskolan Ecole Lenôtre i Paris som en del av vinsten i tävlingen. 
– Det var tre jätteroliga dagar. Min lärare, som är med i franska konditorlandslaget, var verkligen duktig på detaljer och visade mig massor av goda rätter och efterrätter. Det var vad man kallar top notch, säger Viktor. 

Programmet har enligt Viktor gjort honom till en bättre kock och hemma hos familjen Klemmedsson är det numera full aktivitet i köket för det mesta. Hur han ska förvalta sitt matintresse är Viktor ännu inte helt säker på.  

– Den närmaste tiden är det många roliga matevent jag ska medverka vid, men framtiden vet jag inte mycket om. En dröm är att kunna öppna en restaurang med fokus på närproducerad mat – ett hemtrevligt ställe där man vill sitta länge. 

 

Viktor Klemmedsson, Sveriges yngsta mästerkock 2014

Viktor sveriges yngsta mästerkock

Ålder: 13 år.  
Bor: Kristianstad.  
Familj: Mamma Annelie, pappa Per, syskonen Clara, 7 år, Oscar, 17 år och Johanna 19 år. 
Favoriträtt: Varierar, men just nu experimenterar jag gärna med olika sorters kött. Till det någon form av puré eller ugnsrostade rotsaker, jag tar det som är i säsong. 
Dryck: Mjölk eller vatten. Läsk tycker jag inte passar till mat. 
Bästa redskap: Stavmixer med olika tillbehör. 
Knep: Det bästa köttet får du om du tar ut det ur kylen en timme före tillagning. Låt också alltid köttet vila en stund efter att du lagat det.”

 

 

 

 

Stora muffins, grundrecept

muffins

Tid: 20 min 

100 g smör
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Smält smöret och häll ner smör och mjölk i smeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner de torra ingredienserna i smeten. Placera ut ca 12 pappersformar i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

 

Viktors tips på smaksättning

Choklad är gott, särskilt Marabou mjölkchoklad. Där kan man
variera sig med smaker, t ex nötter, apelsinkrokant eller någon
annan smak man gillar. 
Muffins smaksatta med kokos är gott. 
Äpple och kanel.
Citron.  


Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss