Sandra Mastio vann årets upplaga av Sveriges Mästerkock och vinsten har verkligen förändrat hennes liv.

Hitta din butik

Hem

Sök

Sandra Mastio - Sveriges Mästerkock

Sandra Mastio lever sin matdröm

Sandra Mastio vann årets upplaga av Sveriges Mästerkock och vinsten har verkligen förändrat hennes liv.

Sandras favoriter!

  • ESTM6400

    ESTM6400

    1 399:-
  • EOA8000X

    EOA8000X

Tacos på njurtapp med bön- och mangosalsa till fredagsmyset? Exakt det lagade Mästerkocksvinnaren Sandra Mastio till den stenhårda juryn vars leenden sprack upp när de fick smaka den första munsbiten. Det är kanske därför Sandra tog hem segern. Hon är nämligen helt orädd och aldrig främmande för att prova nya smaker.  

–  Jag tar chanser och jag har en känsla för smak vilket i sin tur gör att jag kan improvisera. Jag tävlade hela tiden mot mig själv och när det var dags för tävling gick jag bara in, och som hon uttrycker det, köttade.

Intresset för matlagning kom smygande och ganska sent i livet. När Sandra var 21 år träffade hon sin man och det var han som fick henne att börja intressera sig för matlagning.

– Min man är från Italien och där står råvaran alltid i centrum. Men det var först när barnen kom som jag på riktigt började laga mat och förra året föll jag hårt. Jag behövde gå ner i vikt vilket fick mig att börja jobba med maten på ett annat sätt.

Sandra hävdar att alla som vill kan laga mat kan laga mat och det är hon ett levande exempel på.

– När jag var liten fanns det inget stort matintresse i min familj. Är du intresserad så är det bara att börja experimentera. Köp grönsaker, massa kryddor och laga allt du tror att du tycker om.

Sandras bästa hjälpredor!

Med en vass kniv och en proffsig mixer kommer man långt. Här är Sandras favoriter i köket.

– En vass kniv som känns bra i handen.

 – Stavmixer: Den är så smidig och man kan göra så mycket med hjälp av en mixer. Ner med den i soppan, mixa smoothies, puréer eller glass. Och det bästa av allt – den tar ingen plats.

– Jag har en kärleksrelation med min ugn. Där tillagar jag det mesta av min mat.

– Jag har svartpeppar på allt så en riktigt bra pepparkvarn är ett måste för mig.

– Cestjärn: En fantastisk grej! Skalet på citrusfrukter kan piffa upp de tråkigaste av maträtter.

För Sandra innebar Sveriges Mästerkock en stor livsförändring. Innan hade hon jobbat på och inte riktigt vågat ta chanser. Hon hade naglat sig fast vid sin trygga tillvaro men kände att det inte längre räckte. Hon var inte nöjd helt enkelt. Intresset för matlagning hade vuxit till den grad att det i princip var omöjligt för henne att inte ta chansen.

– Att vara med i tävlingen har förändrat mitt liv. Jag lärde mig att bara släppa taget och jag gick in med inställningen att allting löser sig tillslut. För det gör det. Nu driver jag mitt eget företag som matkonsult och kreatör och jag bestämmer över min tid på ett helt annat sätt än vad jag gjorde tidigare.

Vi var nog många som blev imponerade över hur lätt Sandra slängde ihop olika anrättningar och hur hon av bara några fåtal ingredienser kunde skapa en måltid som fick det att vattnas i munnen på oss alla.

– Jag trollar med det jag har hemma och lagar hellre på billiga råvaror än dyra. Rotselleri är en favorit! Den innehåller så mycket smak, den är lokal och framförallt så är den billig. 

Rotselleri och andra grönsaker i all ära men när det kommer till laster så är friterat någonting som får hennes smaklökar att krulla sig.

– Jag skulle kunna förlora mig själv i en orgie av friterad mat! 

Hel grillad laxsida 10 personer

Sveriges Mästerkock

Minimal insats men maximala smaker, på grillen eller i ugnen.

1 hel laxsida (benfri)
2 citroner
2 lime
1 knippe citrontimjan
olivolja
salt
svartpeppar

Gör så här:

1. Lägg laxen med skinnsidan ner p å ett stort folieark. Ringla över olivolja, salta och peppra rejält och repa över timjan. Skiva 1 lime och 1 citron och lägg på laxen. Dela 1 citron och 1 lime på mitten. 2. Grilla laxen på folien på galler i ca 25-35 minuter, eller kör i ugn på 100 grader tills innertempen är 48 grader. Grilla de delade citrusfrukterna direkt på gallret eller stek gyllene i panna med fruktköttet neråt. 3. Pressa den grillade citrusen över laxen och låt var och en förse sig själv! 4. Variera receptet med de örter du har hemma, och prova gärna att strö över hackad mandel, riven parmesan, pinjenötter eller annat du tycker om!

Vill du veta mer?

Så väljer du rätt knivar

Välj rätt mixer! 

Så väljer du rätt ugn


Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss