Klas Lindbergs, Årets kock 2012, tankar om mat | Electrolux Home

Hitta din butik

Hem

Sök

Restaurangkänsla hos stjärnkocken

Glädje, passion, lust och yrkesstolthet. Det fyra orden sammanfattar Klas Lindbergs, Årets kock 2012, tankar om mat. – God mat handlar främst om bra råvaror, men också om hantverkskunnande, konstaterar han.

Bra arbetsytor är A och O för att köket ska fungera, menar Klas Lindberg. Och som Årets kock 2012 borde han ju veta …

Den breda induktionshällen från Electrolux Home är perfekt om man lagar mycket mat.
– Här kan jag ha fyra grytor på gång samtidgit, och det är ett drag i den som heter duga, säger Klas Lindberg.

Det blir lätt klyschor när man pratar mat med Klas Lindberg, en av Sveriges absoluta toppkockar. Men till skillnad från så ofta annars, märks det att Klas Lindberg verkligen menar vad han säger, och vet vad han talar om.

– Jag känner en enorm glädje och passion inför maten, säger han, samtidigt som han raskt och prydligt rensar en korg kantareller, som snart ska tillagas till dagens lunch hemma i det luftiga köket i Stockholm.

– Jag gillar att ha det luftigt omkring mig. Bra arbetsytor är viktigt när man ska laga mat, jag försöker ständigt att sträva efter renplockade ytor som ger en restaurangkökskänsla också hemma.

Matintresset har han med sig från barnsben, hemma hos mamma och pappa i Småland åt man gärna gott och ägnade lång tid åt att laga olika maträtter.

– Vänta så ska jag visa vad jag hittade hemma hos mina föräldrar häromdagen, säger han, släpper kniv och kantareller och hastar fram till det mörkbruna kylskåpet från Electrolux och börjar rota runt bland hyllorna. Strax återvänder han med en glasburk fylld med svartvinbärsgelé.

– Läs på locket, uppmanar han. Den här gelén gjorde mamma 1992, och den är fortfarande jättegod!

För Klas är många minnen från barndomen förknippade med mat, och han ser det som en utmaning att föra vissa mattraditioner vidare, om än med en modern twist.

– För att lyckas som kock gäller det att laga det man själv tror på och tycker smakar gott, förklarar han, och tillägger att han egentligen tycker om allt utom bruna bönor, som han är ”mindre förtjust i”.

Ända sedan han som 13-åring började jobba extra på den lokala restaurangen har han utvecklat sitt matlagningskunnande.

– I mångt och mycket handlar matlagning om hantverk och det kan man träna på. Inför Årets kock tränade jag på moment som kapar tid i matlagningen. Moment som att stycka en kyckling till exempel, är viktiga att kunna. Eller hur man lägger upp maten så snyggt och samtidigt så snabbt som möjligt så att den inte hinner kallna.

Klas Lindbergs karriär har gått rakt uppåt. Från det att han som 19-åring flyttade till Göteborg och började som kock på krogen 28+ till stjärnkrogen L’Arpège i Paris som 22-åring har han haft siktet inställt på att bli en riktigt duktig kock.

– I Frankrike insåg jag vikten av att använda de bästa råvarorna och jag lärde mig också att fokusera på huvudråvaran och inte på tillbehören. Där lärde jag mig att en bra råvara inte kräver någon sås, den ska tala för sig själv.

Under årens lopp har Klas också kommit fram till att han vill jobba med enkla och tydliga smaker hellre än att blanda flera smaker.

– Gärna med fokus på grönsaker, det är det godaste jag vet. Och självklart mat efter säsong.

Klas Lindbergs goda kantareller

4 personer

- 500 g gula kantareller, rensade
- 1 st schalottenlök, fint skuren
- 2 msk gräslök, fint skuren
- 1 msk krondill, fint skuren
- 8 skivor varmrökt sidfläsk
- 2 st gula lökar, delade i 1 cm skivor ( de ska hålla ihop)
- 1 st rödlök, fint hyvlad
- 3 msk vinäger
- 3 msk socker
- salt och peppar
- smör

 

Koka upp vinäger och socker med lite salt, lägg ner rödlöken och låt dra i 20 minuter. Stek den skivade gula löken långsamt i smör tills den är gyllene och helt mjuk.

Stek sidfläsket i en panna tills det är knaprigt. Lyft åt sidan och stek kantarellerna i samma panna med lite smör, krydda med salt och svartpeppar. Avsluta med schalottenlök och gräslök

Servera ur pannan!

Karamelläpplen med blåbär och mandel

4 personer

- 4 st äpplen, Discovery, skalade och halverade
- 4 msk socker
- 2 msk smör
- 5 cm kanelstång
- 1 dl mandel, rostad och hackad
- 1 dl blåbär
- 2 dl grädde, lättvispad

 

Smält socker till karamell i pannan, tillsätt kanel och smör, låt smöret brynas. Lägg äpplena i panna med snittet nedåt. Tillaga långsamt, tills de är gyllene och tillagade igenom.

Fördela grädde i fyra glas och toppa med karamelläpplen, blåbär och rostad mandel


Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss