Recept slow cooker ESC7400 av Matgeek för Electrolux Home

Hitta din butik

Hem

Sök

Bjud någon du tycker om på långkok

Med en slow cooker kan du laga kött och grönsaker med fantastiskt resultat, där råvarorna behåller sin näring. Här är matbloggaren Johan Hedberg, alias Matgeeks, fem bästa recept för slow cookern!

Electrolux

Slow cooker

Fläsklägg
Butternutgryta
Köttfärssås
Pulled pork 
Chili
Så fungerar en slow cooker

Matgeeks fläsklägg med rotmos

Tid: 10 timmar
Mängd: 4 portioner  

1 kg rimmat fläsklägg
1-2 liter vatten
1 liten gul lök
10 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 rejäl bit kålrot
2-4 morötter
5-6 potatisar
En klick smör
Salt & peppar

Gör så här: Lägg läggen (ehrm…) i slow cookern och häll på så mycket vatten att de täcks till cirka 3/4. Skala och klyfta löken. Tillsätt den, pepparkornen och lagerbladet och lägg på locket. Sätt timern på hög och 10 timmar. När läggen börjar bli klara är det dags för rotmoset. Skala och skär kålroten i grova tärningar. Gör samma sak med morötterna. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Jag brukar ta hälften vatten och hälften sky från lägg-koket. Då blir det extra mycket smak på moset. Koka cirka 25-30 minuter. Skala potatisarna och skär i grova tärningar. Tillsätt dem till rotfrukterna. Koka ytterligare 15-20 minuter. Känn med en gaffel så allt går att mosa men inte är helt sönderkokt. Sila av kokvätskan och spara den. Mosa rotfrukterna med en stomp eller i en potatispress. Jag gillar när det finns lite bitar kvar i den och vill inte ha ett helt slätt mos. Den ska liksom ha lite texturskillnader. Späd med kokvätskan och ha gärna i lite extra av lägg-spadet för ännu mera smak. Rör i en klick smör och smaka av med vitpeppar och salt. Servera direkt tillsammans med läggen och en god, grov och stark senap.

Matgeeks Butternutgryta med kikärtor

Tid: 4 timmar 
Mängd: 4 portioner

1/2 butternut squash
2 msk curry (beroende på styrka)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong
1 burk kikärtor (ca 400 g)
3 tomater
Rapsolja att steka i
Salt & peppar
1 kruka koriander

Gör så här: Skala och skär butternuten i stora tärningar. Hacka lök och vitlök grovt. Hetta upp en tjockbottnad gryta och slå i lite olja så botten täcks med tunt lager. Slå i curryn och låt den stekas försiktigt någon minut så smakerna kommer fram. Tillsätt löken och fräs tills den mjuknat något.

Ha i butternuten och låt den brynas runt om. Salta en aning men ta det försiktigt. Tillsätt kokosmjölk, grönsaksbuljong och kikärtor. Skär tomaterna grovt (ta bort stammen!). Häll ner dem i grytan. Kör på låg eller medel i en slowcooker, 3-5 timmar. Alternativt sätt in i ugnen på 120 grader. Ta av locket 30 minuter innan servering medan den får fortsätta sjuda. På så sätt tjocknar grytan. Smaka av med salt och peppar. Servera som den är eller med lite ris. Grovhacka koriandern och servera vid sidan om (antingen älskar man koriander eller så står man inte ut med den).

Matgeeks köttfärssås i slow cookern

Tid: 5-7 timmar
Mängd: 8 portioner 

600–700 g köttfärs 
2 gula lökar (eller 6 schalottenlökar) 
10-12 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

1 dl tomatpuré
2-3 palsternackor

200–300 g rotselleri
1 stjälk stjälkselleri

1 kruka persilja (krus, inte blad)

1 näve oregano
1–2 lagerblad

1 kruka basilika
Salt & peppar

Smör att steka i 

Gör så här: Fräs köttfärsen i omgångar. Tre omgångar i en stor stekpanna brukar vara lagom. I med en klick smör, stek färsen och häll ner i slow cookern. 
Finhacka lök och vitlök. Fräs i smör tills den är blank. Den ska inte få yta men däremot mjukna en aning så den blir söt. Ner med allt i köttfärsen. 
Häll på tomater och puré. Slå på slow cookern på medium. Skala palsternackor och rotselleri. Skär i små tärningar. Fräs mjuka i smör. Dela selleristjälken längs med och skär den sedan i skivor som är 2–3 mm tjocka. Låt gå med i pannan tillsammans med palsternackorna och rotsellerin när de bara har några minuter kvar. Ner med allt i slow cookern.
Grovhacka persiljan och oreganon. Tillsätt det mesta av örterna (spara lite till servering) tillsammans med lagerbladen i grytan. På med locket. Låt puttra i 5–7 timmar. När det närmar sig servering grovhackar man basilikan och har i även den. Smaka av med salt och peppar. 
Servera med pasta, lite riven parmesan och ett gott vin.

 

Matgeeks Pulled pork

Tid: 8-10 timmar

Mängd: 4-6 personer

1 kg fläskkarré

3 msk salt

1-2 valfria chilifrukter
1 msk kumminfrön (mortlade eller stötta)

1/2 msk nymald svartpeppar

1 msk rökt paprikapulver (alternativt vanligt paprikapulver)
1 tsk cayennepeppar

1/2 dl tomatpuré

6-10 vitlöksklyftor

2 msk farinsocker

3 gula lökar
1 flaska cola (rekommenderar varmt Boylans Sugar Cane Cola)

1 burk krossade tomater (men köp krossade tomater på tetra i stället för burk!)

eventuellt Liquid smoke

Gör så här: Putsa fläskkarrén från eventuellt talglika fettbitar men lämna kvar allt mjukt fett. Salta den därefter rikligt. Finhacka chilin och lägg i en mortel. Häll i kummin, peppar, paprikapulver, cayennepeppar, tomatpuré och vitlöksklyftorna. Mortla samman till en pasta. Gnid in köttet med pastan och lägg det i en tjockbottnad gryta. Strö över farinsockret. Skala och klyfta löken. Lägg den i grytan. Häll på colan (eller ölen) samt de krossade tomaterna och lägg på locket. Sätt på hög värme och låt den gå cirka 8 timmar.
Känn efter med en gaffel och när det går att dra isär utan någon som helst ansträngning är köttet klart. Är det motstånd så är köttet inte klart. Lyft ur köttet ur grytan och dra isär det. Koka ihop spadet till en tjock sås och häll på köttet precis vid servering. Servera med gräddfil, sallad och gott bröd.

 

Matgeeks Chili

Tid: 6–8 timmar

1 kg högrev eller annat lämpligt kött
2 stora, gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 röd chili, utan kärnorna
2 msk chilipulver
1 1/2 msk oregano
1 msk spiskummin
Några drag med pepparkvarnen
En nypa salt
1 burk hela tomater (Mutti är att föredra)
1 msk tomatpuré
2 flaskor mörkt öl (allra helst Porter)
3 msk citronsaft
Skalet från 1 citron (yttersta endast)
1 msk mörk muscovadosocker 

Gör så här: Skär köttet i bitar stora som vindruvor. Fräs på dem i het olja, lite åt gången. Bara så de får lite yta med en massa god smak. Ställ åt sidan.Hacka löken och fräs i lite olja. Inte mer än att den blir glansig. Ha sen i den finhackade vitlöken, chilin och kryddorna och låt det fräsa någon minut.Ha ner köttet och grönsakerna i slow cookern. Tillsätt burktomater och tomatpuré.Ta en träslev och rör ända ner i botten på grytan så allt blandas ordentligt. Häll i ölen.Sätt på medelläge och kör den 6-8 timmar. En halvtimme innan servering tar man av locket och ökar till högsta läget. Håll koll på den och rör lite då och då. Poängen är att bli av med så pass mycket vätska att den blir grötig. Rör ner citronskalet och sockret. Servera.

 


Produktinformation

- I rostfritt stål med löstagbar innergryta i keramik på 6,8 l som tål maskindisk.
- Touch control display med låg, mellan och hög värme samt sopp-, buffé- och varmhållningsläge.
- Med nedräkningstimer som gör att den kan vara i gång även när du är hemifrån.
- 235W. Mått: h 345 mm, d 330 mm, b 315 mm..

Till produkten >> 


Så fungerar en slow cooker

Slow cookern är enkelt uttryckt en modernare form av den klassiska grytan i gjutjärn eller keramik som får puttra på spisen eller i ugnen i flera timmar. Med en slow cooker gör du långkok med fantastiskt resultat.

Läs mer  >> 


Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss