Laga recepten från Sveriges Mästerkock

Hitta din butik

Hem

Sök

Mat för Mästerkockar

Testa att laga ett recept från en av deltagarna i programmet Sveriges mästerkock och imponera på dina nära och kära. Här är fyra av våra favoriter!

Falafel med hemlagat tunnbröd

4 portioner Tid: 60 min
Ingridienser

Falafel:
- 300 g kokta kikärtor
- 2 vitlöksklyftor
- 1 riven gul lök
- 1 finriven mjölig potatis
- 1⁄2 dl finhackad persilja
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk potatismjöl
- 1,5 l matolja
- salt och peppar

 

Sås:
- 1 msk tahini
- 1⁄2 dl färskpressad citron
- röd chili efter smak
- 2 dl matlagningsyoghurt eller vanlig yoghurt
- 1⁄2 dl färska örter (persilja, koriander och mynta)
- salt och peppar

 

Tunnbröd:
- 3,5 dl mjöl
- 1,5 dl vatten
- salt
- 1 msk matolja
- 1 tsk bakpulver eller 12,5 g jäst

 

Så här lagar du falafel:

Börja med att hälla av vattnet från kikärtorna och mixa dem med stavmixer eller vanlig mixer. Blir det för torrt kan du hälla i lite olivolja. Tillsätt persilja, vitlök, potatis och potatismjöl. Rör om och låt stå i ungefär 30–40 minuter.

För såsens del börjar du med att blanda tahini och den pressade citronen i en skål. Tillsätt mat- lagningsyoghurten och rör om ordentligt. Hacka chilin och blanda ner den tillsammans med de färska örterna. Smaka av med salt och peppar. Täck såsen med plastfolie och ställ in i kylskåpet fram till att den ska serveras.

Nu är det dags att börja med tunnbrödet. Sätt ugnen på 230 grader och placera två plåtar imitten så att de blir riktigt varma. Blanda alla brödingredienser i en bunke. Knåda degen i tre minuter och forma till storleken av en pingisboll. Låt vila under duk i ungefär 10–15 minuter. Baka ut bullarna tunt som tunnbröd, lägg på plåten och grädda tills de har fått färg och blivit lite krispiga. När brödet är klart blöter du ner det och täcker med en handduk tills de mjuknar.

Forma falafelsmeten till små bollar och hetta upp olja i en kastrull. Stek falafelbollarna i 3–5 minuter så att de blir gyllenbruna.

Servera genom att lägga sallad, falafel och sås i ett bröd och vik ihop knytet som en tortilla.

Kycklingroulad med färsk pasta

4 portioner Tid: 90 min
Ingridienser

Kycklingroulad:
- 4 kycklingfiléer med skinn
- 1 mozzarella (ca 100 g)
- salvia och basilika (ca 8–10 blad av varje)
- smör (för stekning)
- salt och peppar

 

Pasta:
- 400 g durumvetemjöl
- 4 ägg
- 1 äggula
- lite parmesan
- olivolja

 

Tomatsås:
- 2 burkar hela plommontomater (ca 400 g)
- 3 msk tomatpuré
- 2–3 vitlöksklyftor
- 1⁄2 röd chili
- 1 kruka basilika
- 3–4 msk vitt vin
- olivolja
- socker
- salt och peppar

 

Parmachips:
- 8 st skivor parmaskinka
- citronzest
- olivolja

 

Basilikaolja:
- 10–15 basilikablad
- olivolja
- rapsolja
- citronsaft
- salt och svartpeppar

 

Så här lagar du kycklingroulad med färsk pasta och tillbehör:

Vi börjar med pastan. Lägg ut mjölet på en ren arbetsyta. Gör en krater i mitten av mjölet. Lägg i ägg, några droppar olivolja samt en halv näve riven parmesan. Knåda ut degen tills den börjar få en fast och smidig struktur. Känns den för torr? Lägg i en äggula och knåda lite till. Klä in degen i plastfolie, slut tätt och låt sedan vila i ca 30 minuter. Dela därefter upp degen i fyra delar och kör en i taget i en pastamaskin. Börja på den tjockaste inställningen och avsluta på den absolut tunnaste. Gör sedan valfri pasta. Koka sedan upp vatten i en rymlig kastrull. Låt pastan koka tills den blir al dente (ca 3 minuter). Glöm inte att provsmaka. Häll av och droppa över lite olivolja.

Rulla kycklingroulad. Lägg ut filéerna på var sin bit plastfolie och lägg ytterligare en bit över. Banka sedan ut filéerna så att de blir riktigt platta och fina (tänk på att de fortfarande måste hålla ihop). Ta sedan av den övre folien och låt vila. Hacka sedan örterna fint och riv av tunna strängar av mozzarellan. Lägg ner alltihop på ena halvan av filén. Salta och peppra efter smak. Rulla ihop filéerna med hjälp av plastfolien och snurra ihop ändarna så att det blir en enda kompakt roulad. Lägg den sedan i ett ark aliuminiumfolie och snurra ihop på samma sätt som med plastfolien. Sätt ugnen på 200 grader och tryck ner en termometer mitt i rouladen. Stek i ugn tills den uppnår 68 grader. När temperaturen är uppnådd, ta ut rouladen och lägg den på bänken för att vila i ca 5-10 minuter. Hetta upp en stekpanna och häll i lite rapsolja. Ta ut rouladen ur all folie och stek tills den har fått en fin färg. Strax innan stekningen är färdig, lägg i en klick smör samt några blad salvia. Ös rouladen med det brynta smöret under stekningen. Skär upp rouladen i ca 1-1,5 cm tjocka skivor.

Vispa ihop en tomatsås. Hetta upp en kastrull och tillsätt lite olja. Hacka ner vitlök, chili och lägg ner i kastrullen. Stek utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det koka upp under omrörning. Grovhacka tomaterna och lägg ner i kastrullen. Tillsätt även tomatpurén (som du löser upp med lite vatten) och koka upp. Sänk därefter temperaturen så att såsen står och småputtrar. Grovhacka basilikan under tiden och lägg ner i såsen. Låt puttra i ytterligare 30 minuter (tillsätt lite vatten om den blir för tjock). Smaka av med salt, peppar och olivolja. Toppa med en nypa socker om syran blir för dominant.

Chips och olja. Slutligen har vi parmachipsen och basilikaoljan. Börja med att lägga skinkskivorna på ett ugns- galler. Ringla över lite olja och riven citronzest. Rosta i ugnen tills chipsen blir krispiga men inte brända (kan rostas samtidigt som kycklingen är i ugnen). Hacka basilikan grovt och lägg i en skål. Tillsätt oljorna och citronsaft så att det bildas en lagom koncentrerad konsistens (absolut inte för lös). Smaka av med salt och peppar.

Pyszchna kanapka

Ingridienser

Bröd:
- 3 skivor bröd
- 1⁄2 tsk citronpeppar + 1 krm salt
- smör (till stekning)

 

Majonnäs:
- 4 äggulor
- 3–4 dl rapsolja
- 1 tsk vinäger
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk hackad persilja
- 1⁄2 krm salt
- 1 msk curry (färdigblandad)
- 1 krm sambal oelek

 

Kyckling:
- 1–2 kycklingfiléer
- 3 msk fransk dijonsenap
- en näve färsk timjan
- 1⁄2 krm citronpeppar
- tre varv med svartpepparkvarnen

 

Fyllning:
- 5 strimlor bacon
- 4 skivor tomat
- 1 saltgurka
- 1⁄2 röd snackpaprika
- 2 blad krispsallat
- 1⁄4 rödlök skivad i strimlor

 

Tillbehör:
- 2 potatisar (gärna en fast sort)
- 1 krm salt
- 1 tsk rapsolja

 

Så här lagar du pyszchna kanapka:

Blanda dijonsenap, färskhackad timjan, citron- peppar och svartpeppar i en bunke. Ta fram en eller två kycklingfiléer (beroende på hur stora de är) och massera in blandningen. Sätt ugnen på 200 grader och tryck ner en termometer i den tjockaste delen av filén. Ta ut kycklingen när termometern visar ca 70–72 grader. Linda därefter in kycklingen i smörpapper och låt vila i 10–15 minuter innan du skär upp.

Majonnäs efter smak. Separera fyra äggulor och vispa ihop gulorna i en stor bunke. Tillsätt rapsolja under tiden som du vispar (tänk på att börja med att hälla i en tunn stråle för att såsen inte ska emulgera, det vill säga spricka). Vispa i jämna tag, helst i åttor, så att du sveper in mycket luft under tiden som du vispar. När du märker att oljan binder ägg- gulorna kan du tillsätta olja i en kraftigare stråle. Lägg i vinäger, hackad persilja, curry, peppar och sambal oelek när majonnäsen har fått en lagom tjocklek. Glöm inte att smaka av. När den är färdig ställer du den åt sidan.

Polska pommes. Ta fram två potatisar, skölj och skala. Skiva upp i jämnstora strimlor. Lägg in i ugnen med lite salt på och låt stå i ca 20 minuter på 180 grader. När 5 minuter återstår, häll över lite rapsolja så att de får en glansig färg.

Fyll med goa grejer. Skölj tomat, och skär i tunna skivor. Ta två inlagda saltgurkor och skiva även dessa tunt. Skiva rödlöken i tunna ringar och paprikan i tunna strimlor. Torrstek därefter baconskivorna på högsta värme så att de blir bruna och knapriga (ca 5 minuter).

Dags att servera. Börja med att bre den hemmagjorda majonäsen på den brödskiva som ska fungera som botten. Fortsätt med salladsblad, två tomatskivor, tre skivor kyckling, en klick majonnäs, några skivor paprika och lök samt två skivor saltgurka. Upprepa två gånger för att få en fin höjd på din club sandwich. Toppa med ännu en brödskiva med majonnäs. Stick en grillpinne genom hela kalaset för att smörgåsen ska hålla formen. Ta fram en stor och fin tallrik och lägg upp smör- gås, pommes och en skål med currymajonnäs i mitten. Smacznego!

Lyxig falukorv med jordärtskockspuré

Ingridienser

Falukorv

 

Blomkålskräm:
- 1/2 blomkål
- 1/2 citron
- 2 msk crème fraiche
- 1 msk smör
- 5 dl grädde
- salt vitpeppar

 

Jordärtskockspuré:
- 200 g jordärtskocka
- 1 msk smör
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- salt

 

Varm äppelsallad:
- 100 g brysselkål
- 1 äpple
- 1 jordärtskocka
- 1 tsk råsocker
- smör
- salt

 

Garnityr:
- rostad blomkål
- äppelchips
- äppelströssel
- krasse

 

Så här lagar du "Lyxig falukorv med jordärtskocka":

Sätt ugnen på 200 grader. Skär falukorven i kuber. Skölj och skär äpplet i lövtunna skivor och dela blomkålen i små buketter. Torka äppelskivorna och rosta blomkålen i ugnen.

Mixa blomkålskräm. Skär blomkålen i mindre bitar. Låt koka i grädde tills de mjuknar. Mixa till önskad konsistens och tillsätt citron, crème fraiche och kryddor. Håll varm.

Koka jordärtskockspuré. Dela jordärtskockorna i mindre bitar. Koka i gräddmjölken tills de mjuknar. Mixa jordärtskockorna med lite av gräddmjölken och sila sen igenom en finmaskig sil. Blanda ner smöret och smaka av med salt.

Värm en äppelsallad. Ta försiktigt av de fina bladen på brysselkålen och lägg i en skål. Skala tunna skivor av jordärtskockan och stek försiktigt i smör och socker tillsammans med äppelskivorna. Smaka av med salt.

Stek falukorven och servera ihop med tillbehören.


Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss