Inspiration inför köksrenoveringen | Electrolux Home

Hitta din butik

Hem

Sök

Arnhilds och Hans kök: En dröm för köksnördar

Hemma i Arnhild och Hans Haars nya kök kryllar det att av smarta och snygga proffslösningar. Och det är inte konstigt. Hans försörjer sig nämligen på att laga mat.

Arnhild och Hans måsten för ett lyckat köksköp

 

• Rejäla arbetsytor

• Bra förvaring

• Genomtänkt belysning

3 saker som Arnhild och Hans är extra nöjda med i sitt kök

 

• Den extra breda arbetsytan

• Belysningslisten utmed golvet

• Fläkten, som förutom att den ser bra ut, nästan är helt ljudlös

Av Anna-Maria Stawreberg
Foto Linus Hallgren

Om man ska beskriva Arnhild och Hans Haars nya Sentenskök med en mening blir det ”ljust, fräscht och fullt av finesser”.

Men för bara ett par månader sedan var parets kök en sliten, mörk och trång historia. I dag finns det plats för många gäster, och eftersom en vägg har rivits kan Arnhild numera sitta vid köksön och njuta av åsynen när Hans hackar, bryner och steker framme vid den extrabreda induktionshällen.

– Köksön är något av en speciallösning. Vi visste att vi ville ha en köksö där vi kan sitta och äta när det bara är vi två, och där vi kan laga mat om vi är flera som ska hjälpas åt, berättar Arnhild.

Men när köksritaren P-A Larsson började skissa på hur det nya Sentensköket skulle se ut, visade det sig att köket var lite för långsmalt för att det skulle bli som paret hade tänkt sig från början.

– Då bad jag helt enkelt säljarens snickare att sätta hjul på köksön, så nu går den att rulla undan om det behövs, säger Hans, och demonstrerar.

Hans, som jobbar som kock på Järnvägskaféet i Kil, tröttnar inte på matlagningen bara för att arbetsdagen tagit slut. Enligt Arnhild är det nästan alltid Hans som lagar maten hemma, samtidigt som hon röjer upp efteråt. Och så ser upplägget ut även i dag. Hans hackar grönsaker för fullt till den laxwok med äggnudlar som står på menyn och Arnhild plockar undan.

– Men det händer att vi lagar maten tillsammans också. För mig var det väldigt viktigt med rejäla arbetsytor, därför får vi plats flera stycken, förklarar Hans.

Hans och Arnhilds kök är något av en dröm för köksnördar. Att till exempel få till de rejäla arbetsytorna krävde en del tankemöda, men genom att göra rätt val av diskho lyckades köksinredaren få till 15 centimeter extra arbetsyta i det långsmala köket.

– Och diskhon, där slutade det med att Hans visade vår säljare hur den fungerar, säger Arnhild och skrattar.

Hans låter inte något passera av en slump och när han provdiskade i Electrolux Home-affären gick han igenom diskhon i detalj. Diskhon är, förutom det praktiska duschmunstycket, försedd med en finess som gör att man kan fylla på diskmedel i en inbyggd pump, något som gör att den trista diskmedelsflaskan på diskbänken är ett minne blott.

En annan detalj som paret är nöjt med är den stämningsfulla belysningslisten som går utmed golvet. Resultatet blir ett milt ljus, och vill man lysa upp ytterligare finns det rejält med arbetsbelysning i taket och i vitrinskåpen.

Eftersom även förvaring stod på parets checklista över nödvändiga saker i köket, fick de hjälp att välja extra breda lådor som slukar mängder av köksprylar, samtidigt som man direkt får en överblick över vad som finns i lådan.

– Vi har bott i det här huset i 30 år, och vi har bara bytt luckor och bänkskivor en gång under de åren. Nu började det bli dags, och att vi till slut bestämde oss för Electrolux Home beror egentligen på att vår köksinredare var så bra och på att köket är tillverkat i Sverige, berättar Hans.

Hans goda laxwok

- ¼ litet vitkålshuvud
- 3 broccolibuketter
- 1 liten squash
- 2 morötter
- 1 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 ask körsbärstomater
- 300 gram lax
- 1 pkt äggnudlar, bered enligt beskrivningen på paketet
- I röd paprika
- 1/2 aubergine
- 1 burk kokosmjölk
- rödcurrypasta
- fisksås
- soja
- wokkryddor

 

Sallad att servera vid sidan av

- 1 pkt haricot verts
- pumpkärneolja
- vitvinsvinäger
- rödlök
- salt & peppar

 

Strimla grönsakerna, dela körsbärstomaterna på hälften och dela laxen i lagom stora bitar. Fräs grönsakerna i en wok på hög värme. Lägg i laxen och tomaterna sist.

Dela eventuellt haricot vertsskidorna i mindre delar, hacka löken. Häll så mycket olja och vinäger att salladen blir rejält saftig. Krydda och smaka av.

Servera woken med de kokta äggnudlarna och salladen.


Skriv ut
Till toppen
Laddar...

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Behöver du hjälp? Chatta med oss